Per Bolund – till synes svårbokad.
Per Bolund – till synes svårbokad.
Finans

Bolund tror att miljardböter avskräcker

Finansmarknadsminister Per Bolund är "hjärtligt trött" på att se svenska banker bli avslöjade med uppgifter om att man inte har klarat av sitt arbete. Det säger han efter de nya uppgifterna om penningtvätt.

Publicerad 2019-11-27

Per Bolund konstaterar inför TT att flera av de svenska storbankerna inte har klarat av sitt uppdrag att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Egentligen bryr jag mig inte om vad orsakerna bakom är. Reglerna som vi sätter upp ska följas. Jag förväntar mig nu dels att bankerna är öppna och transparenta, lägger alla korten på bordet för att återupprätta förtroendet igen, dels skärper sitt arbete och samarbetar fullt ut med myndigheterna, säger Per Bolund.

Lagstiftningen och resurserna till tillsynen har inte varit tillräckligt skarp, menar han men pekar nu på att reglerna har skärpts.

– Inte minst sanktionerna är ju nu på flera miljarder om man inte sköter sig. Och det vet jag att det har bankerna nu förstått, att om man har gjort stora misstag så kommer det att kosta.

Vidare uppger han att man nu fortsätter med "väldigt hög fart" att skärpa regelverket ytterligare. I slutet av 2019 och början av 2020 finns det fem olika propositioner på gång.

Penningtvättskandalerna har skadat det svenska finanssystemet och det visar att vi tidigare har varit för naiva, uppger han samtidigt som han poängterar att det får vara slut med detta nu.

Platsannonser