Bank

Bolund: Nordea har anledning se över sin företagskultur

Finansmarknadsministern kritiserar Nordeas arbetssätt med brevlådeföretag och framhåller att sanktioner tidigare riktats mot banken. "Inte första gången Nordea ifrågasatts", säger Per Bolund (MP) till TT.

Uppdaterad 2016-04-06
Publicerad 2016-04-06
Per Bolud

En gigantisk mängd läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama visar att Nordea hjälpt kunder att etablera brevlådeföretag i skatteparadis.

På onsdagen avslöjade även Uppdrag granskning att Nordea lånat ut flera miljarder till en kazakstansk oligark via ett avancerat upplägg i skatteparadis.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till TT att Nordeas arbetssätt med brevlådeföretag "ger anledning till oro".

Han tilägger att han utgår från att de nya uppgifterna ska ingå i Finansinspektionens granskning av bankens koppling till Panama-dokumenten.

– Det här är inte det första tillfället som Nordea har blivit ifrågasatt, utan man har också tidigare fått sanktioner för att man inte har skött sitt arbete med penningtvätt till exempel. Jag tycker att det är en stark signal att banken har anledning att se över sin företagskultur och vilka arbetsmetoder man använder, säger Bolund till TT.

Även Finansinspektionens chef Erik Thedéen beskriver uppgifterna om Nordeas inblandning i Panama-skandalen som "allvarliga". Det säger han till Bloomberg på onsdagen.

Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen

Finsansinspektionen har även haft möte med Nordeas vd Casper von Koskull och enligt Thedéen arbetar myndigheten nu aktivt med att klarlägga vad som hänt i Nordea.

Även Jakob König bankexpert på Sveriges konsumenter uppger för SVT att han upprörs över de nya Nordea-uppgifterna.

– De pengar som banken lånar ut, det är ju pengar som vi har satt in på bankkontot. Att de använder deras pengar till att finansiera kazakstanska oligarker genom avancerade upplägg i skatteparadis, med olika typer av brevlådeföretag. Det tror jag inte att det är många kunder som vill att deras pengar ska användas till, säger Jakob König.

Nordeas vd Casper von Koskull har dock tagit avstånd från agerandet i ett pressmeddelande i måndags.

– Att följa regelverken är bankens absolut högsta prioritet. Vår policy vad gäller skatterådgivning och våra etiska normer är tydliga: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting som vi uppmuntrar våra kunder till eller bistår dem med, skrev Casper von Koskull.

Platsannonser

Logga in