Alexander Ernstberger
Alexander Ernstberger
Fonder

Bolund: Bra att Pensionsmyndigheten agerat kraftfullt

Fem personer bakom Allra polisanmäldes av Pensionsmyndigheten och en förundersökning är nu inledd. ”Misstanken gäller grov trolöshet mot huvudman”, säger kammaråklagare Arne Fors till Expressen. 

Uppdaterad 2017-03-21
Publicerad 2017-03-21

Alexander Ernstberger och David Persson – grundare av fondbolaget Allra – är två av de fem personer som Pensionsmyndigheten namnger i sin polisanmälan, rapporterar Svd.

”Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat", svarade Ernstberger i ett sms till tidningen.

Kammaråklagare Arne Fors beslutade att inleda förundersökningen redan i fredags och säger till Dagens industri att grunden är den anmälan som kom in från revisionsbyrån Deloitte:

– I det materialet står det skrivet om Allras användning av derivatinstrument och det är egentligen det som föranleder misstankarna, säger Fors till Di.

Brottsrubriceringen är inledningsvis grov trolöshet mot huvudman och Pensionsmyndigheten står som målsägande.

Samtidigt fortsätter Allra sin kamp för upprättelse i Kammarrätten.

Dit vände sig Allra för att överklaga förvaltningsrättens beslut från måndagen (då förvaltningsrätten valde att avvisa Allras överklagan om Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera fonderna från PPM-systemet.)

I sin överklagan till kammarrätten skriver Allra att de yrkar att ”kammarrätten omgående upphäver förvaltningenrättens beslut att avvisa Allra överklagande till Pensionsmyndighetens beslut /…/ och återförvisar målet till Förvaltningsrätten i Stockholm för prövning i sak”.

Enligt Ulrika Björkman på kammarrätten har Allra begärt anstånd till onsdagen för att komplettera sina uppgifter i överklagan.

Under tisdagens förväntades också tingsrätten fatta beslut i det överklagande Allra lämnat in där. I den yrkade Allra på “interimistiska säkerhetsåtgärder” och att domstolen “tills vidare förbjuder Pensionsmyndigheten att lämna order om inlösen av andelar” i bolagets fonder på PPM-torget.

Tingsrätten hade i skrivande stund inte meddelat beslut i frågan.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger till Realtid att ”bara misstankarna i sig är oacceptabla”.

– Därför är det bra att Pensionsmyndigheten agerat kraftfullt, stoppat försäljningen av fonderna och gått till polisen med detta. Men det visar också att vi måste vidta fler långsiktiga åtgärder från regeringens och pensionsgruppens sida för att få stopp på den här typen av affärer, säger han.

Realtid.se har sökt Allras ombud Marcus Johansson samt ordförande Gunnar Axén.

Platsannonser

Logga in