Bank

Bolund anmäld till KU

Finansmarknadsminister Per Bolund har anmälts till Konstitutionsutskottet, KU, efter ett uttalande om eventuella sanktionsavgifter mot Swedbank.

Uppdaterad 2019-12-13
Publicerad 2019-12-13

Moderaten Mattias Karlsson har gjort en anmälan till KU. Anledningen är att Per Bolund i en intervju med Dagens Industri, DI, den 8 november sagt att Swedbank kan slippa maxstraff i USA efter penningtvättsskandalen.

– Det vore helt galet om en minister spekulerade i eventuella sanktionsavgifter mot i det här fallet Swedbank, säger riksdagsledamoten till DI.

Enligt Mattias Karlsson, ledamot i riksdagens finansutskott, är det tydligt att Per Bolund haft information som ingen annan på marknaden haft och han vill därför att KU granskar om finansmarknadsministern röjt sekretessbelagd information som han fått från USA. Dessutom vill Mattias Karlsson att KU klargör om uttalandet, som skedde i DI, ska klassas som som obehörigt röjande av insiderinformation samt otillbörlig marknadspåverkan.

– Att man är ute i en enskild tidning och lämnar den informationen är det enligt mig otillbörlig marknadspåverkan. Om han har information bör han lämna den till Swedbank som i sin tur lämnar information till marknaden enligt gällande regelverk, säger Mattias Karlsson till DI.

 

Platsannonser