Bolåneuppstickare utmanar storbankerna – slåss om pensionsförvaltarnas pengar

Taggar i artikeln

Hypoteket Stabelo
Dag Wardaeus, vd på Hypoteket Fondförvaltning och Hampus Broden, vd för Stabelo. Foto: Respektive företagDag Wardaeus, vd på Hypoteket Fondförvaltning och Hampus Broden, vd för Stabelo. Foto: Respektive företag
Dag Wardaeus, vd på Hypoteket Fondförvaltning och Hampus Broden, vd för Stabelo. Foto: Respektive företag
Publicerad
Uppdaterad

Nya bolåneuppstickare ger institutionella investerare chans till betydligt högre avkastning jämfört med bankernas säkerställda obligationer.

Annelie Östlund

Avkastning på finansiella produkter med bolån som underliggande tillgång, lockar långa pengar som pensionsfonder och livförsäkringsbolag. Men storbankernas säkerställda obligationer – som finansierar en stor del av bolånestocken – ger milt uttryckt måttligt attraktiva räntor. Enligt Riksbankens hemsida ligger räntorna på tvååriga bostadsobligationer samt femåriga bostadsobligationer på minus 0,06 respektive 0,118 procent.

För storbankerna är det en desto bättre affär. Så sent som för en vecka sedan meddelade Finansinspektionen att bankernas bruttomarginal på bolån visserligen minskade med 4 punkter under det fjärde kvartalet 2020 men att den ändå låg på 1,40 procent.

Schibsteds bolåneutmanare Hypoteket, som erbjudit bolån sedan 2018, har en betydligt lägre bruttomarginal – runt 0,25 procent.

Annons

Samtidigt som de institutionella investerarna som finansierar bolånen, erbjuds en ränta på cirka 1 procent – procentuellt sett skyhögt över storbankernas säkerställda obligationer.

Hypoteket erbjuder så kallade alternativa investeringsfonder, AIF-fonder, som i praktiken är svenska aktiebolag med bolån på balansräkningen. Dessa ställer ut värdepapper till investerare.

I dagsläget har Hypoteket en bolånestock på cirka 10 miljarder kronor. Och tillväxtpotentialen borde vara enorm, åtminstone mot bakgrund av att svenska hushåll har bolån hos banker och bostadsinstitut till ett värde av cirka 3 600 miljarder kronor.

Annons

– Vi upvaktar pensionsfonderna och förklarar att det här är ett nytt koncept som finns i Holland och som vi nu tagit till Sverige. De som sitter på investeringssidan tycker vårt koncept är väldigt intressant. Jag tror att vi befinner oss mitt uppe i ett paradigmskifte på bolånemarknaden, säger Dag Wardaeus, vd på Hypoteket Fondförvaltning

För att bli bolånekund hos Hypoteket idag krävs att belåningsgraden inte överstiger 65 procent. Funderar ni på att sänka ribban?
– Vårt mål är att bli det självklara valet för bolånekunder och få så många bolånekunder som möjligt, även förstagångsköpare. Det jobbar vi på i dialoger med investerare, säger Dag Wardaeus.

Hypotekets närmsta konkurrent, Avanzas bolånesatsning Stabelo, erbjuder en avkastning i samma härad som Hypoteket – runt 1 procent.

Annons

Stabelos tremånadersränta ligger på 1,19 procent och avgiften för de fonder som finansierar bolånen ligger enligt ett prospekt på 0,2 till 0,3 procent.  

– Samma pensionsbolag som köper bankernas bostadsobligationer, köper våra fondandelar. Och när de investerar hos oss får pensionsspararna en betydligt bättre avkastning, säger Hampus Broden, vd för Stabelo.

Stabelo har idag en utlåning på cirka 17 miljarder och för att bli kund krävs en belåningsgrad på 60 procent eller lägre. Men enligt Hampus Broden har även Stabelo planer på att i framtiden tillåta större belåning.

– Det är absolut något vi funderar på. 

 

 

 

Annons