Finans Nyhet

BNP Paribas spår uppköpsbud för mellanstora bolag på Stockholmsbörsen

Taggar i artikeln

M&A Stockholmsbörsen
Publicerad
Uppdaterad

BNP Paribas tror på fler uppköpsbud på Stockholmsbörsens mellanstora bolag, säger bankens Nordenchef Eirik Winter till Realtid. 

Olof Swahnberg

Familjen af Jochnick köpte tidigare i år ut kosmetikabolaget Oriflame från börsen och i slutet av juli lade storägaren Mellby Gård bud på resterande aktier i klädbolaget Kappahl.  

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, sade tidigare i somras till Realtid att han tror på fler uppköpsbud, särskilt när nästa lågkonjunktur kommer. Men det kan bli aktuellt med fler bud inom kort, enligt investmentbanken Carnegie och revisions- och konsultföretaget PwC. 

Dagens Industri har tidigare på fredagen skrivit att Carnegie tror att det kommer fler uppköpsbud på Stockholmsbörsen och enligt PwC har det under sommaren jobbats på “en hel del bud” att säkra finansiering för. 

Annons

– Jag håller med när det gäller mellanstora bolag. Större bolag fortsätter med avknoppningar för att sedan göra större köp för tillväxt, säger Eirik Winter till Realtid. 

– Vi tror att det kommer bli fler uppköp på Stockholmsbörsen. Vi har nu rekord i antalet noterade bolag och det är väldigt mycket kapital som söker avkastning. Det gör Stockholmsbörsen till en större och mer intressant pool för köpare. Det ser vi inte minst på att vi arbetar på fler situationer med potentiella förvärv än någonsin, säger Erik Laestadius, chef för förvärv och sammanslagningar, M&A, på Carnegie, till Dagens Industri. 

Det finns flera fördelar som gör att ett bolag kan klara sig bättre utanför börsen, enligt Laestadius. 

Annons

– Tar man ut ett bolag från börsen får man full kontroll, med möjlighet till andra finansieringsmöjligheter samt att man har möjlighet till en annan agenda än den som det börsnoterade bolaget har. Det gör att man kan genomföra större strukturförändringar, säger Erik Laestadius.

– Vår känsla är att det under sommaren har jobbats på en hel del bud som man har försökt säkra finansiering för. Det som krävs är att bankerna fortsätter låna ut som de gjort, säger Jon Walberg, partner på revisions- och konsultbolaget PwC, till tidningen. 

De bolag som kan komma att kliva ned från börsen är enligt de experter som tidningen talat med bolag som har presterat sämre än väntat och som behöver genomföra stora strukturella förändringar.

Annons

– Spelbolagen är en typisk sådan sektor, de har tappat mycket och det sker stora förändringar av lagstiftningen. Det har gått mycket sämre resultatmässigt för dem nu än det gjort historiskt, säger Jon Walberg. 

Stefan Cederberg, aktieanalytiker på SEB, lyfter fram ett par exempel på bolag som han just nu ser som potentiella uppköpskandidater. Han pekar ut fordonsunderleverantörerna Haldex och Concentric, som i dag värderas lägre än för sex månader sedan och som inte har någon huvudägare. 

– En annan industri där det kan ske förändringar är inom aktiv säkerhet. Med den pressade kurs som Veoneer har, och stora orderbok finns det säkert industriella spelare som kan tänkas förvärva och konsolidera den industrin, säger Stefan Cederberg till Dagens Industri.  

Anders Elgemyr, partner på Carlsquare, pekar ut flera bolag som han tror skulle må bättre utanför börsen, även om han inte ser att de han pekar ut kommer ta steget inom en snar framtid.  

– Börsen behöver inte vara slutdestinationen för bolagen, många bolag har problem att växa och då är det naturligt att göra förvärv, säger Anders Elgemyr till Dagens Industri.  

– Jag vill att H&M ska köpas ut från börsen. Det är ett bolag som verkligen skulle må bra av att vara privat en period. Telia och SAS är andra bolag som skulle må bra av att inte vara börsbolag en period”, säger Anders Elgemyr.

Annons