Finans Nyhet

Bluestep lanserar finska bolån med Näktergal-teknik

Taggar i artikeln

BlueStep Bank Fintech
Erik Brennerhults Näktergal har gjort sin första affär utanför Sverige. Foto: Näktergal.Erik Brennerhults Näktergal har gjort sin första affär utanför Sverige. Foto: Näktergal.
Erik Brennerhults Näktergal har gjort sin första affär utanför Sverige. Foto: Näktergal.
Publicerad

När Bluestep Bank lanserar bolån på den finska marknaden använder man inte sin egen teknik för bolån utan en molnbaserad plattform från den svenska fintechuppstickaren Näktergal.

Bluestep Bank har verksamhet i Finland sedan 2020. Senast på tisdagen gick Bluestep ut med att det börjar med bolån i landet, något man sedan tidigare erbjuder i Sverige och Norge. Nu visar det sig att de finska bolånekunderna kommer att använda teknik från svenska Näktergal, grundat 2015.

– För oss är det här ett jätteviktigt steg. Vi tänker oss en expansion i Europa, säger Erik Bennerhult, vd på Näktergal.

Han är också medgrundare tillsammans med Mikael Abrahamsson, båda med ett förflutet på Avida Finans.

Annons

Sedan tidigare levererar Näktergal tekniken till en rad svenska bostadskreditinstitut. Exakt vilka säger man sig inte kunna gå ut med, mer än GCC Capital och Bofink. Avtalet med Bluestep Bank innebär det första utanför Sverige.

Näktergal har plattformslösningar för bolån, företagslån, konsumentlån (blancolån) och spar (inlåning). Den allra största delen av kunder och omsättning är bolånedelen.

– Storbankerna sitter på gamla legacy-system med anor från 90-talet eller äldre. Det gör att de har många manuella moment och system som inte pratar med varandra. Den stora skillnaden med vår plattform är tiden det tar att få bolånet godkänt. Det handlar om att gå från dagar eller i vissa fall veckor ned till en timme, säger Erik Bennerhult.

Annons

Tekniken är anpassad för att ansöka om bolån i mobilen. Eftersom systemkostnaderna är mycket lägre än hos den generella storbanken menar Erik Bennerhult att det är möjligt att sänka räntan med 20 punkter med Näktergals system.

– Bluestep har en befintlig lösning sedan innan i Sverige och Norge. Vi har ingen dialog om att byta ut de systemen. Men de väljer alltså vår lösning istället för sin egen när de nu lanserar i Finland.

Har ni några fler större banker på gång?
– Vi är i jättespännande förhandlingar med en stor internationell bank.

Annons

Näktergal hade förra året en blygsam omsättning om 3 miljoner kronor. I år har man gått från fyra anställda vid kontoret i Gamla stan i Stockholm till tio anställda.

Största ägare är det finska riskkapitalbolaget Gorilla Capital och därefter ett svenskt ängelnätverk specialicerat på fintech. Där ingår bland andra Avanzas förra vice vd Henrik Källén och fintechprofilen Anette Tånneryd.

Annons