Annons: Innehåll från JS SECURITY

Blockkedjeteknik ska ge Sverige världens bästa cyberförsvar

Alla minns vi IT-attackerna mot Kalix Kommun och Coop och de problem som uppstod till följd av dem. Men de flesta dataintrången hör vi aldrig talas om. Det sker nämligen ett nytt intrång nånstans i världen var elfte sekund. Det tänker JS Security ändra på. De har uppfunnit en lösning som står emot hackerattacker och kan ge Sverige världens bästa cybersäkerhet.  

IT-entreprenören Pierre Grönberg hade under flera år gått och funderat, gjort planer och skissat på en roadmap för att ta fram ett säkert lagringssystem för data med hjälp av blockkedjetekniken. Samtidigt hade Christopher Ramstedt drabbats av flera intrång på kort tid och sökte en bättre lösning än vad som finns i dag. 

Någon förstod att de försökte lösa samma problem och kopplade ihop dem. Det blev början till JS Security, som grundades 2019, gick till börsen 2021 och i år har börjat sälja sina revolutionerande säkerhetslösningar.  

– Vi såg båda en möjlighet att börja implementera web3-teknologi i den ”analoga” web2-världen. Att integrera web3-teknologi och kryptoteknologi öppnar otroliga möjligheter i hur man tänker kring informationssäkerhet. Vår vision är att erbjuda ett 100-procentigt skydd för information och data i de situationer där privatpersoner, myndigheter och företag är som mest sårbara, säger Pierre Grönberg, grundare och CTO på JS Security. 

Man kan förenklat beskriva det som att man tar ett A4-ark och river sönder det i många små bitar som var och en krypteras och taggas med unikt fingeravtryck för att sedan spridas ut på ett stort antal geografiskt separerade enheter. På det här sättet blir filer och data inte bara oåtkomliga för obehöriga – utan också värdelösa. Det finns inget för hackern att stjäla, förfalska eller förstöra. 

– Kryptering kombinerad med filfördelning i ett peer-2-peer-nätverk gör det lika svårt att knäcka som att hitta en atom i yttre rymden, säger Pierre Grönberg.  

Cyberattacker är ett av de största hoten mot företag i dag

Cyberattackerna ökar globalt till följd av den globala datoriseringen och geopolitisk oro. Kostnaderna för dem som drabbas är oerhörda, inte bara för produktionsavbrott eller förlorad data, utan också för att återställa allt vilket kan ta månader.  

Den genomsnittliga kostnaden för att åtgärda en dataläcka var rekordhöga 40 miljoner kronor förra året och lösensummorna vid ransomwareattacker ligger i snitt på 9 miljoner kronor enligt en färsk rapport [eventuellt credda Computer Sweden].

Med JS Securitys lösning kan man alltid ta fram en backup som inte har manipulerats under en attack. Därmed kan ett drabbat företag vara tillbaka i drift efter en vecka eller några timmar.

– Vi är kanske lite före vår tid men med tanke på det arbete som måste göras inom IT-säkerhet så tror vi att vi kommer pricka helt rätt. Många företag och myndigheter är i en situation där de behöver hitta nya sätt att skydda och hantera sin information. När de ska välja väg kommer det vara en no brainer att gå mot vår lösning, säger Pierre Grönberg.  

Nu ska försäljningen byggas upp 

JS Security har i år lanserat Saas-tjänsterna Apex, säker datalagring för företag, myndigheter och privatpersoner, och Anolyx, säkra backuplösningar för datacenter och större företag med egna system och serverlag.  

Dessutom har bolaget inlett en process för att marknadsnotera en egen kryptotoken, JSTX, för att kunna ge ersättning till dem som lånar ut lagringsutrymme och på så sätt locka fler att ansluta sig till nätverket.   

Nu genomför JS Security en företrädesemission som ska tillföra bolaget cirka nio miljoner kronor för att fortsätta utveckla övriga tjänster men framför allt bygga upp försäljningen. 

– Vi vill att alla privatpersoner, företag och myndigheter ska äga sin egen data och bidra till att Sverige får världens bästa cyberförsvar, säger Pierre Grönberg.

Läs mer om bolaget och företrädesemissionen här.

Annons