Finans Nyhet

Blocket i fight med Bonnier och Eniro

Publicerad

Blocket skärper attityden mot konkurrenterna. Nu varnas telefonförsäljare från konkurrentannonssajter på Blocket.se. Och det handlar inte om vilka konkurrenter som helst, utan om Gula tidningen och Koll.se.

Gula tidningen som ägs av Eniro och Bonnierägda Koll.se marknadsför sig till potentiella kunder genom att ringa Blockets privata annonsörer och erbjuda annonsering på sina sajter.

Att Koll.se ringer de privata annonsörerna vill Ingemar Elfvin, vd för Koll, inte helt bekräfta. Han hänvisar istället till TV 4 och att de erbjuder annonsering på text-tv.

På TV 4 Interaktiv berättar en medarbetare att de visserligen ringer och erbjuder annonsering på text-tv.

Annons

– Men vi är ju en del av ett nätverk med Koll så det som publiceras på text-tv publiceras även där, säger medarbetaren.

I annonserna på Blocket finns nu följande rad: ”Annonsören vill ej bli ringd av telefonsäljare! Reklam-SMS förbjudet enligt lag.”

Klickar man på ”vill ej” dyker följande text upp i en ruta:

Annons

”Denna annonsör vill inte bli uppringd av telefonsäljare. Telefonförsäljare bryter mot lagen om dom ringer till någon som tydligt har sagt ifrån att denne inte vill bli uppringd. Blocket.se vidtar åtgärder mot företag som bortser från detta.”

Annonsören blir vid annonsköpet tillfrågad om han/hon vill bli uppringd. Rutan för nej är då förikryssad och det är endast om kunden aktivt väljer att ta bort krysset som textraden ovan försvinner ur annonsen.

– Jag tycker det är förvånansvärt att rutan är ifylld per default. Särskilt med tanke på hur många av Blockets annonsörer som väljer att annonsera hos oss, säger Andreas Ohlson, vd för Gula tidningen.

Annons

Huruvida det är förbjudet eller inte att ringa annonsörer som inte vill är dock oklart. Andreas Ohlson vill inte kommentera saken förrän Gula tidningen undersökt vad det betyder juridiskt.

Ingemar Elfvin har dock en åsikt.

– Men tittar man på etik och moral så bör ju inte en annonsör bli uppringd om han inte vill det, säger han.

Realtid.se har förgäves försökt nå Pierre Siri, vd för Blocket.

Annons