IT

Blockchainbolag får in 30 miljoner

Brittiska PE-bolaget Deepbridge Capital investerar 30 miljoner kronor i det Stockholmsbaserade blockchain-bolaget Chainvine som lagrar vindata i blockkedjan.

Uppdaterad 2018-06-04
Publicerad 2018-06-04

Det framgår av ett pressmeddelande.

Chainvine erbjuder en blockchain-plattform som ökar transparensen inom vinleverantörs-branschen, en sektor som ofta drabbas av förfalskningar. Startupen grundades förra året och får nu in en investering på 29 miljoner kronor från brittiska Deepbridge Capital, enligt pressmeddelandet.

Med hjälp av bolagets teknik ska vinköpare kunna följa leveranser och säkerställa att vinet till exempel har rätt temperatur, se var flaskorna befinner sig och hur de fraktas.

Blockchain är tekniken bakom kryptovalutan Bitcoin. Själva teknologin har dock många användningsområden när det kommer till att föra över olika typer av värden och att lagra data. Det kan beskrivas som en blandning av ett nätverk för transaktioner och en databas.

Det som anses vara revolutionerande med blockchain är att det är uppbyggt utan tredjepartsinblandning. Nätverket är decentraliserat och data kan föras över säkert utan mellanhänder. Clearingprocesser säkerställs istället med avancerad matematik.

Tekniken kan även användas för att lagra så kallade "smarta kontrakt". Det kan var allt från dokument, till rena kontrakt och certfikat, men även information om vinflaskor. Genom tekniken kan data lagras mer transparent då den är spårbar i alla led och i princip omöjlig att hacka.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in