Finans Nyhet

Blankande kines skurk i kopparkaos

Publicerad

Under hösten har kopparpriserna stigit som en raket trots dämpad efterfrågan. Prisrallyt har spätts på ytterligare sedan en kinesisk trader spekulerat felaktigt och orsakat tillfällig brist på koppar i Kina. Den kinesiske tradern är nu försvunnen och myndigheterna förnekar hela hans existens.

Den kinesiske råvarutradern Liu Qibing från State Reserve Bureau är spårlöst försvunnen och de kinesiska myndigheterna skakar bara på huvudet och säger sig inte känna till någon under det namnet. Faktum är att han är en välkänd och respekterad trader på den globala kopparmarknaden. Efter sig har han lämnat ett jätteunderskott på koppar på den kinesiska marknaden och en stor förlust för staten.

Orsaken till underskottet på koppar är att Liu Qibing spekulerat i att kopparpriset skulle falla. Han har blankat i koppar genom att sälja framtida tillgångar, cirka 20.000 ton, på London Metal Exchange. Tanken var att han skulle köpa in koppar när väl priset sjunkit och där med tjäna på mellanskillnaden.

Strategin framstod som kassaskåpssäker då priserna tidigare i år nådde nya rekordnivåer samtidigt som en avtagande efterfrågan spåddes bland utvecklingsländerna. Istället för att sjunka har priset fortsatt att öka. Den kinesiska State Reserve Bureau har därmed förlorat flera miljoner dollar och saknar den koppar de enligt avtal ska lämna till London Metal Exchange 21 december.

Annons

Enligt det brittiska analysföretaget Lombard Street Research har Liu Qibing underskattat vikten av den minskade tillgången på koppar orsakad av mindre lager. Världens kopparlager har minskat med 65 procent sedan 2002.

Händelsen kan nu tvinga kineserna och köpa stora positioner i koppar för att fylla underskottet. Detta i sig haussar priset ytterligare, vilket spär på kinesernas förlust.

För att försöka kyla av marknaden gick den kinesiska staten ut och meddelade att de satt på 1,3 miljoner ton koppar i lager och att de skulle auktionera ut 20.000 ton snarast. Dessa uppgifter har mottagits med största misstanke på marknaden. Det hela utmålas som en bluff av kineserna för att få ned priset. Enligt Lombard Street Research understiger de kinesiska lagren 300.000 ton.

Annons

Källor till Financial Times uppger att Liu Qibing setts utanför sitt hem i centrala Shanghai, men att han beordrats stänga av sin telefon.

Annons