Fonder

Blackstone i två miljardaffärer

Blackstone vill köpa finska fastighetsbolaget Sponda. Budet från riskkapitaljätten värderar bolaget till 1.763 miljoner euro, enligt pressmeddelandet. Samtidigt säljer Blackstone Logicor för 12,25 miljarder euro.

Uppdaterad 2017-06-05
Publicerad 2017-06-05

Polar Bidco, som kontrolleras av riskkapitaljätten Blackstone, lägger ett bud på det finska fastighetsbolaget Sponda. Budet uppgår till 5,19 euro per aktie och värderar därmed bolaget till 1.763 miljoner euro, enligt pressmeddelandet från fastighetsbolaget.

Enligt villkoren har Sponda rätt att först ge en utdelning på maximalt 0,12 euro per aktie innan affären slutförs. Om utdelningen genomförs justeras erbjudandet till 5,07 euro per aktie.

Budet innebär en premie om 28,1 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen de senaste tre månaderna på Helsingforsbörsen och 20,7 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 4,30 euro.

Styrelsen i Sponda har enhälligt beslutat att rekommendera aktieägarna att acceptera erbjudandet. De största aktieägarna, HC Fastigheter Holding och Varma Mutual Pensions Insurance Company liksom bolagets vd Kari Inknipen, som tillsammans representerar 46,9 procent har åtagit sig att acceptera budet.

"Vårt föreslagna förvärv utgör ytterligare ett steg i Blackstones långsiktiga strategi att investera i högkvalitativa fastighetsaktier och företag i hela Norden. Vi är glada över möjligheten att investera i fastighetsmarknaden i Finland och är mycket nöjda med det starka stöd som vårt erbjudande har fått från Spondas styrelse, ledning och ledande aktieägare. ”

Av pressmeddelandet framgår det även att en överenskommelse har slutits med Areim AB, via fonden Areim Fund III, att fonden blir medinvesterare bredvid Blackstone före eller i samband med slutförandet av anbudsförfarandet.

Sponda är ett investmentföretag som investerar i framför allt kontors- och affärsfastigheter.

Goldman Sachs International och Nordea Bank är rådgivare till Blackstone. White % Case är juridiska rådgivare. UBS är finansiell rådgivare till Sponda och Castrén & Snellman är juridiska rådgivare.

Samtidigt som detta erbjudande ges till Spondas aktieägare är Blackstone i full färd att sälja det europeiska logistikföretaget Logicor till den kinesiska statliga investeringsfonden China Investment Corporation för 12,25 miljarder euro. Logicor äger och driver en portfölj av logistiktillgångar om 147 miljoner kvadratmeter i 17 länder med över 70 procent av tillgångarna baserade i Storbritannien och Sydeuropa. Transaktionen väntas vara klar senare i år. Eastdil Secured och Goldman Sachs var rådgivare till Blackstone med ytterligare råd från PJT Partners, Morgan Stanley, BofA Merrill Lynch och Citigroup. Simpson Thacher & Bartlett agerade som juridiska rådgivare till Blackstone. UBS agerade som finansiell rådgivare för CIC. Clifford Chance fungerade som juridisk rådgivare till CIC.

Platsannonser

Logga in