Världens största kapitalförvaltare Blackrock storsatsar på artificiell intelligens.
IT

Blackrock etablerar AI-centrum

Kapitalförvaltaren skapar ett eget experimentlabb och centrum för artificiell intelligens i Kalifornien. "AI förändrar världen", säger Blackrocks COO Rob Goldstein till Financial Times.

Uppdaterad 2018-02-20
Publicerad 2018-02-20

Blackrock är i färd med att skapa ett centrum för AI-forskning, rapporterar Financial Times. Centrat ska heta "Blackrock Lab for Artificial Intelligence" och ligga i Palo Alto i Kalifornien, enligt FT som tagit del av ett interndokument. Blackrocks COO Rob Goldstein uppger att det ska påskynda bolagets AI-ansträngningar.

– Det må vara en stor hajp, men det råder inga tvivel om att teknologin är verklig och att den redan förändrar världen. Vi lever uppenbarligen i värld med mer datakraft, mer data och nya metoder för att dra fördel av det, säger Rob Goldstein till FT.

Med tekniken vill Blackrock förbättra sin fondförvaltning, automatisera backoffice-funktioner för att minska kostnader och analysera stora mängder data för att bli mer kundvänliga.

AI-labbet och det interna styrdokumentet "Data Science Core" ingår båda i Blackrocks "Tech 2020"-program.

– När folk hör talas om AI tänker de ofta på robotar som tar över världen. Men det här handlar om ökad effektivitet. Varje del av vår affärsmodell är redan förstärkt med dessa nya möjligheter, säger Goldstein till FT.

David Wright – chef för produktstrategi på Blackrocks "equity-division" i Europa – menar att förvaltare är indragna i ett teknikrace.

– "Big data" erbjuder världen möjligheten att generera konkurrensfördelar, men tradtionella tekniker är inte bra nog på att analysera de stora informationsvolymer det kräver, säger David Wright till FT.

Japans "Statliga pensionsinvesteringsfond", som också är världens största pensionsförvaltare, konstaterade nyligen att AI på sikt även kan ersätta mänskliga fondförvaltare.

Platsannonser

Logga in