Morgonsvepet

Blackrock dominerar snart på Stockholmsbörsen

Blackrock är på väg att dominera Stockholmsbörsen, Nordea höjer boräntorna. Skanska tecknar miljardkontrakt i USA och rekordutdelning i norska PwC. Det är några av rubrikerna denna morgon. 

Uppdaterad 2019-01-09
Publicerad 2019-01-09

Blackrock på väg att dominera Stockholmsbörsen
Börs Investor, mångårig dominant på Stockholmsbörsen, håller på att bli omsprunget av megafonden Blackrock. Det är Dagens Industri som räknat ut att om de senaste fyra årens tillväxttakt håller i sig går Blackrock om Investor under 2019.
Nästan 40 procent av det omsättningsbara aktiekapitalet på Stockholmsbörsens Large cap ägs i dag av utländska investerare, enligt DI. 2009 var motsvarande siffra 26 procent.
Amerikanska Blackrock förvaltar 57 500 miljarder kronor och kallas för en ansiktslös fond, som styrs av algoritmer och index i stället för aktivt ägande.

Nordea höjer boräntorna...
Bank Nordea höjer flera boräntor, men boräntan med tre års löptid sänks med 0,10 procentenheter till 1,89 procent.
Boräntan med tre månaders löptid och ett års löptid höjs med 0,20 procentenheter till 2,09 procent respektive 2,19 procent samt boräntan med två års löptid med 0,15 procentenheter till 2,14 procent.
– De korta marknadsräntorna har stigit efter Riksbankens besked om höjd reporänta, vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader. Samtidigt är trenden för de längre marknadsräntorna snarare nedåtgående och därför väljer vi nu att ytterligare sänka boräntan på ett av våra bundna alternativ, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.
Under hösten sänkte Nordea samtliga längre, bundna boräntor, däribland boräntan med tre, fyra respektive fem års löptid.

...och outsourcar IT till IBM för 4,8 miljarder
IT 117 anställda varav 38 anställda i Sverige är berörda på Nordea. Samtliga kommer att erbjudas nytt jobb på IBM, skriver IDG. Just nu pågår fackliga förhandlingar. Affären handlar om outsourcing av IBM: Z-verksamhet som tas över av IBM Services.

Skanska tecknar miljardkontrakt i USA
Fastigheter
Skanska har tecknat avtal att renovera och bygga ut Belmont High School i Massachusetts, USA. Kontraktet är värt 237 miljoner US-dollar, cirka 2,2 miljarder kronor.
Skanska ska renovera och bygga ut Belmont High School till en 42 000 kvadratmeter stor och fyra våningar hög byggnad för klasserna 7 till 12. Skanska ska också renovera skolans gymnastikbyggnad och simbassäng, liksom skolans exteriörer och park.
Projektet startade i november 2018 och ska vara klart under det tredje kvartalet 2023. Arkitekter är Perkins+Will.

Wallenstam ser potential i kontorsdelning
Fastigheter
Wallenstam har på kort tid blivit storägare i Covendum, som arbetar med kontorsdelning. Det skriver SvD. Wallenstam köpte under hösten 11 procent av aktierna i Covendum och ökade sedan sitt innehav till 25 procent den 27 december.
– Vi tror på det flexibla coworkingkonceptet, säger Hans Wallenstam, vd på Wallenstam AB.
Covendum hyr för närvarande 5000 kvadratmeter i Wallenstams fastigheter i en ny del av Hallonbergen.
Satsningen kommer även att omfatta ett hundratal företagsbostäder. Leasing och flexibla kontrakt är nyckelord i dessa framtidssatsningar.

Rekordutdelning i norska PwC
Revision
Delägarna i Pwc Norge får i snitt 4,9 miljoner norska kronor i utdelning för verksamhetsåret 207/2018 skriver DI som citerar Dagens Næringsliv. Ersättningen ligger enligt den norska tidningen över de senaste årens utdelningar. Den senast redovisade utdelningen till delägarna i PwC Sverige uppgick till cirka 3,5 miljoner svenska kronor.

Rejäl löneökning för Apples vd under 2018
Bolag Apples vd Tim Cook höjde sin lön med 22 procent förra året. Därmed landar hans lön för hela året på nästan 15,7 miljoner dollar, enligt dokument som skickats till den amerikanska finansmyndigheten SEC. Det rapporterar AFP, enligt Omni.
Cooks grundlön låg förra året på 3 miljoner dollar. Han fick därutöver en bonus på 12 miljoner dollar och 680 000 dollar i ”annan kompensation”, enligt dokumenten.

Brasilien vill privatisera Banco de Brasil
Politik Brasiliens nya regering med högerpopulisten Jair Bolsonaro i spetsen vill privatisera eller stänga nästan hundra statliga företag, inklusive Banco de Brasil. Det skriver norska Dagens Næringsliv.
Privatiseringen träffar också den statliga utvecklingsbanken BNDES och oljebolaget Petrobras.
Pengar från försäljningen ska förstärka statsbudgeten och möjliggöra andra prioriteringar.

I morgon fyller ständigt unge reportern Tintin 90 år
Trend Tintin, skapad av belgaren Hergé, hade sin storhetstid på 1960-talet med 600.000 utgivna serietidningar i veckan. Men världsreportern Tintin är ständigt aktuell och fyller i morgon den 10 januari 90 år. Dagens industri summerar den jubilerande seriefigurens med- och motgångar under 90 år. Sammanlagt blev det 24 album, som har sålt i över 230 miljoner exemplar och översatts till över 70 språk.

Platsannonser