Annons

Annons

Bjørn Kjos slutar som koncernchef på Norwegian

Efter 17 år slutar Bjørn Kjos med omedelbar verkan som koncernchef på Norwegian men kommer kvarstå som rådgivare för styrelsen och ordföranden.

Efter 17 år slutar Bjørn Kjos som koncernchef på Norwegian. Han kommer fortfarande ha en central roll i bolaget som rådgivare för styrelsen och styrelseordförande, framgår det av ett pressmeddelande.

– Jag har stort förtroende för att styrelsen kommer att rekrytera en välkvalificerad koncernchef som leder Norwegian vidare tillsammans med de andra i högsta ledningen. Den som blir koncernchef har ett otroligt spännande jobb som väntar och jag är glad över att kunna ge stafettpinnen vidare medan jag själv kan fokusera på några utvalda projekt som kommer ha stor betydelse för Norwegian framöver. Som jag har sagt många gånger är det inte naturligt att sitta kvar som koncernchef när man är över 70 år, säger avgående koncernchef Bjørn Kjos.

Finanschefen Geri Karlsen blir tillförordnad koncernchef samtidigt som styrelseordförande Niels Smedegaard tar en mer aktiv roll i Norwegians ledning.

Annons

Annons

Ändringarna gäller från och med idag 11 juli.

– Jag är väldigt glad över att Bjørn vill fortsätta ha en central roll på Norwegian som rådgivare till styrelsen och till mig. Även i framtiden får vi glädje av Bjørns omfattande nätverk och djupgående kunskap samt erfarenhet från internationell luftfart nu när bolaget har ändrat strategi och gått in i en ny fas från tillväxt till lönsamhet. Processen med att rekrytera en ny, permanent koncernchef pågår, säger styrelseordförande Niels Smedegaard. 

Norweigan skriver att under de 17 år som Bjørn Kjos har varit koncernchef har Norwegian "vuxit från ett litet inrikesbolag med 130 anställda och fyra flygplan till ett globalt, prisbelönat lågprisbolag med över 11 000 anställda över hela världen och en flotta på 162 flygplan".

– Den nya koncernchefens viktigaste uppgift blir att säkerställa en stabil och lönsam verksamhet som är bra för våra kunder, anställda och aktieägare. Det är viktigt för oss att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för hård konkurrens och oförutsedda händelser framöver. Vi ska ha ett lönsamt linjenät, en välfungerande drift och en organisation som bygger på det. Kostnaderna måste minska ytterligare, fortsätter Smedegaard. 

Meddelandet om Bjørn Kjos avgång kommer samma dag som Norweigan släpper kvartalsrapporten för andra kvartalet 2019.

Det underliggande rörelseresultatet har fördubblats jämfört med förra året och slutade på 2,3 miljarder norska kronor, "det högsta under andra kvartalet någonsin", framgår det av rapporten.

Intäkterna per säteskilometer (RASK) ökade med 13 procent och intäkterna per passagerarkilometer (yield) ökade med 11 procent.

Omsättningen för andra kvartalet ökade med 19 procent till 12 miljarder norska kronor, huvudsakligen drivet av bolagets långdistanslinjer. 

– Kvartalssiffrorna visar att vi levererar enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet. Trots operationella utmaningar utanför vår kontroll, som problemen med 737 MAX-planen, levererar vi det högsta underliggande rörelseresultatet under andra kvartalet i Norwegians historia. Jag är även väldigt nöjd med framtida beställningar, särskilt på långdistans, säger Bjørn Kjos i ett uttalande.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons