Foto: Computer network participants and communities/Wikimedia Commons.
Fintech

Bitcoins skapare åter ett mysterium

Den australiensiska entreprenören Craig Wright backar. Inga konkreta bevis för hans påstående om att han skapat den virtuella valutan bitcoin har lagts fram. Och Wright kommer inte att presentera några nya. 

Publicerad 2016-05-06

Experter avfärdade Craig Wright egna "bevis" om att han – liksom det ryktats under en längre tid – låg bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, blockchain-valutan bitcoins skapare.

Wright utlovade att återkomma med nya bevis. Men sedan hans berättelse nagelfarits av bitcoin-kännare har han bett om ursäkt, raderat sin hemsida och backat från löftet  – några ytterligare bevis kommer inte.

Det rapporterar flera medier.

En av personerna som avfärdat Wrights påståenden är Svenska bitcoinföreningens ordförande Mats Henricsson.

– Satoshi skapade bitcoin för att kunna bevisa ägandeskap och identitet med hjälp av bitcoin och blockkedjan och att den riktiga Satoshi inte skulle använda samma maskineri för att bevisa vem han var känns ju helt befängt, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Bevisen Wright lovat att lägga fram var, enligt honom, "extraordiära", enligt Mashable. Bland annat skulle de visa att han hade tillgång till tidiga krypteringsnycklar.

I stället förblir det alltså ett mysterium vem som egentligen skapade bitcoin – och varför.

Wright tros ha en förmögenhet på mer än 3,6 miljarder kronor i bitcoins.

Tekniken bakom valutan – blockchain – har blivit en het snackis i finansbranschen. Flera storbanker, däribland ett antal svenska, arbetar i ett gemensamt projekt för att kunna dra nytta av den.

Samtidigt har den mötts av skepsis. Swedbank har börjat intressera sig för projektet men har hittills valt att stå utanför.

– Jag tycker bankerna gör rätt som intar ett avvaktande förhållningssätt kring implementeringen. De har ett enormt ansvar för att hantera och garantera integritet och säkerhet. Hamnar tekniken i fel händer kan det vara oerhört skadligt, sade Anna Felländer, bankens digitaliserings- och framtidsekonom, i en intervju med Realtid.se.

 

Platsannonser

Logga in