Bitcoin ökade med uppåt 1.300 procent i värde under 2017. Men i årsskiftet föll den kraftigt med 70 procent som mest. Och värdet är fortfarande mer än halverat sedan toppen.
Finans

Bitcoins hamnade hos fel mottagare

Bitcoin-certifikat utgivna av företaget XBT Provider har gått till fel personer, avslöjar SvD. Misstaget ska ha skett efter att kryptovalutan delades upp i två varianter i fjol. Hundratals svenskar tros vara drabbade.

Uppdaterad 2018-03-22
Publicerad 2018-03-22

Tidningen skriver att det finns bitcoin-certifikat noterade på Stockholmsbörsen för miljarder kronor. Utgivare av dessa certifikat är företaget XBT Provider.

Förra veckan skickade företaget ut ett pressmeddelande riktat till investerare i bitcoin-certifikat, men också till de mäklare som mäklat affärer i certifikaten. Men pressmeddelandet var enligt SvD svårtolkat. Nordnet har dock genom egna efterforskningar klartlagt vad som hänt.

Nordnet konstaterar att det rör sig om ett misstag hos XBT Provider – som medfört att ett antal certifikatsägare fått en utbetalning som hamnat fel och gått till någon annan.

Enligt XBT:s preddmeddelande handlar det om kunder i tolv banker och mäklarfirmor, bland annat Avanza, Nordnet, Carnegie samt de fyra svenska storbankerna.

XBT:s misstag beror troligen på den avknoppning som gjordes av bitcoin i augusti förra året. Bitcoin delades då upp i två valutor: Ursprunliga bitcoin och nya bitcoin cash. Då fick även alla direktägare av bitcoin samma mängd kryptovaluta i bitcoin cash. Och i samband med överfördes bitcoins till personer som inte hade rätt till dem. Det rör sig troligen om hundratals svenskar, enligt tidningens egen uppskattning.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold uppmanar Finansinspektionen att titta på detta.

Bitcoin är en kryptovaluta som skapades 2009 av pseudonym Satoshi Nakamoto. Det är fortfarande inte klartlagt vem som är den egentliga skaparen. Bitcoin gör det möjligt för användare att göra monetära överföringar på internet direkt mellan varandra, utan någon mellanhand, till exempel en bank.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in