FinansNyhet

Bitcoin rasar efter Kina-beslut

BitcoinBitcoin
Foto: Pixabay
Publicerad

Bitcoin-kursen faller kraftigt efter att det kinesiska kommunistpartiet meddelat att det ska förbjuda handel med kryptovalutor på handelsplatser.

Realtid.se

Valutan rasade i fredags och har fortsatt ned på måndagen efter att Kina beslutat att stänga alla webbtjänster för handel med digitala valutor i utbyta med yuan. Åtgärden berör enligt kinesiska nyhetstjänsten Caixin OKCoin, Huobi och BTC China.

Kina har fram tills nu stått för 23 procent av affärerna i Bitcoin. Men i en intervju med Bloomberg News i helgen sa Zhou Shouji att handeslvolymen "definitivt kommer att krympa till följd av beslutet".

– Gamla användare fortsätter handla, men tröskeln in för nya användare är nu väldigt hög. Det här kommer hämma utvecklingen av kryptovalutor i Kina, sade han till tidningen.

Annons

Enligt den kinesiska centralbanken finns det risk för fusk och svindel på de berörda handelsplatserna. Det är dock oklart om det är den egentliga orsaken. Men de flesta bedömare är överens om att åtgärden syftar till att minska Kinas finansiella risker inför kommunistpartiets kongress i oktober.

Kinesiska centralbanken, PBOC, meddelade redan förra veckan att alla så kallade ICO:s (initial coin offerings) skulle stoppas. Enligt Zhou Shouji väntas förbuden dock inte ha någon större långsiktig effekt på Bitcoin, då handelsplater utanför Kina fortsätter att vara öppna för handel som vanligt.

Bitcoin-kursen stod på måndag förmiddag, svensk tid, i 3.513.23 dollar, motsvarande cirka 27.000 kronor. I början på förra veckan var kryptovalutan värd över 4.000 dollar.

Annons
Annons