Finans Nyhet

Bioteknikföretag vädrar morgonluft

Publicerad

Nu ökar optimismen bland tillväxtföretagen och rekordmånga planerar att nyanställa. Störst är optimismen bland företag inom bioteknik, läkemedel och medicinsk teknik. Medtentia är ett av flera unga bioteknikföretag som nyligen vågat anställa.

Svenska Riskkapitalföreningen rapporterar att investeringarna i tillväxtföretag med inriktning mot bioteknik ökade med 37 procent under 2004 till 1.086 miljoner kronor jämfört med året innan. Även inom IT-branschen märks en försiktig optimism. Andelen av de totala investeringarna som går till nystartade projekt ökade från 31 procent 2003 till 41 procent 2004.

– Det här är en tydlig trend som indikerar att riskkapitalbolag som arbetat intensivt med de bolag man varit delägare i under de svåra åren i början på 2000-talet, nu har fått tid och kraft att gå in i nya projekt, säger Tom Berggren på Svenska Riskkapitalföreningen.

Och inte på tre år har framtidstron bland svenska tillväxtföretag varit så stor som nu. Det visar en undersökning som Industrifonden och CONNECT gjort bland
550 svenska tillväxtföretag i olika branscher. Det gäller framförallt Stockholm där vartannat bolag tänker nyanställa under våren.

Annons

Medtentia är ett bioteknikföretag som nyligen anställt en person och som planerar att rekrytera ytterligare två personer under de närmaste månaderna. Bolaget, som sysslar med utveckling av hjärtklaffskirurgi och som först 2007 planerar att lansera en färdig produkt, har under lång tid tvingats lita till inhyrd kompetens.

– När vi startade 2002 var det nattsvart. Vi hade väldigt svårt att få investerare att nappa på vår idé, och att anlita konsulter istället för att anställa var en medveten strategi. Vi anpassade oss till det faktum att vi från tid till annan inte visste hur mycket pengar som skulle flyta in, säger Olli Keränen, vd och grundare av företaget.

Hösten 2004 kom vändningen för bolaget.

Annons

– Vi märkte av en tydlig attitydförändring. Plötsligt tog investerare spontant kontakt med oss istället för tvärtom, säger Olli Keränen.

Riskkapitalbolaget TeknoSeed, är en av ägarna i Medtentia.

– Vi brände oss ordentligt vid börsraset år 2000 och alltsedan dess har investeringarna varit färre och de flesta riskkapitalister har fokuserat på tillväxtföretag som befinner sig i senare utvecklingsfaser, säger Adam Schatz från TeknoSeeds.

Annons

Nu tycker han att intresset för att investera redan i ett tidigt skede har återvänt.

– Dels beror det på att riskkapitalmarknanden rent känslomässigt hämtat sig från chocken som den drabbades av när bubblan IT-bubblan sprack. Dels har det att göra med att börsvärdena har ökat samtidigt som de industriella uppköpen av tillväxtbolag blivit fler, säger Adam Schatz.

Annons