Bigamisten fick igen när han blåste sin nätdejt

Den 49-årige mannen gick på en nit när han försökte blåsa sin holländska kvinna.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-01-05

Hon ockuperade lägenheten och polisen gjorde inget. "Ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt," säger kommissarie Sven-Erik Mellby till Realtid.se.

– Jag vet inte om han har lyckats mota ut henne på något vis ännu, men polisen har inte deltagit i det. Vi kan inte heller göra det eftersom man har gjort en överenskommelse om att hon ska bo där ett visst antal veckor och då har vi inte rätt att avvisa henne, säger Sven-Erik Mellby, poliskommissarie i Eslöv.

Det var den 28 december klockan 16.45 som larmet kom till polisen i Eslöv.

Den 49-årige mannen berättar i telefon, enligt polisrapporten, att han blivit hotad med kniv av en kvinna som bor hos honom.

Mannen berättar att kvinnan ska ha hotat honom medan hon viftade med kniven några centimeter framför mannens ansikte: "Man vet inte vad som kan hända", ska hon ha sagt.

I polisens brottsanmälan står det att när polispatrullen anländer till Höör, staden där mannen bor, står mannen redan utanför polisstationen rädd för att gå hem.

Bakgrunden till denna historia går tillbaka cirka ett år i tiden.

Mannen som redan har en relation med en kvinna söker på internet efter en andra kvinna till familjen.

Han har ett konto på dejtingsajten Meet4date.com.

Där skriver han i dag i sin presentation att han "är en naturdoktor som äter råkost, spelar gitarr och djembetrummor, skriver låtar, botar sjuka och älskar att vara naken i solen..."

Vidare skriver han på den publika dejtingsajten:

"Vi söker en till kvinna till vår familj. Vi planerar att bygga ett tillräckligt stort hus där en större familj får rum att bo i..."

Men vad han skrev i sin presentation eller i sina kärleksbrev till den holländska kvinnan Geertruida är inte känt.

Vad som däremot är känt är att paret efter ett års relation på internet bestämde att hon skulle flytta hem till honom i skånska Höör.

– De kom överens om att hon skulle flytta in och prova att bo med honom. Förhoppningen var att det skulle bli bra, men så blev det inte, säger kommissarie Sven-Erik Mellby.

Enligt uppgifter till Realtid.se hyr mannen två lägenheter bredvid varandra. I ena lägenheten bor hans första kvinna och hans tre barn, och i den andra flyttade hans nya kvinna in.

När den nya kvinnan blev varse hans livsstil blev paret osams. Till slut valde mannen att ringa polisen för att få hjälp med att bli av med kvinnan från hans lägenhet. Men kvinnan vägrade flytta.

De har inte skrivit ett avtal?

– Nej, det är en muntlig överenskommelse. Ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftlig så vi kan inte göra något. Problemet är bara att hävda sin rätt när man inte har det på papper.

– Vi har rekommenderat honom att ta kontakt med kronofogden eftersom det är de som sköter sådana här exekutiva förrättningar; det får inte polisen göra. Jag har ingen aning om han idag har tagit kontakt med dem.

Mannen är själv inte ägare av bostaden: den ägs av Stiftelsen Holma i Höör som sammanlagt äger 22 fastigheter i området.

Arne Sjöström som sitter med i styrelsen i Stiftelsen Holma berättar att han fick ett desperat mejl från kvinnan där hon berättade vad som hänt. Vid den tidpunkten hade polisen redan varit på plats.

Men stiftelsen ansåg inte att kvinnan, som mannen antydde, hade ockuperat bostaden.

– Kärleksstrul får han reda ut själv. Vem ska flytta ut från en lägenhet i en parrelation när den ena blir sur på den andra? De har ju en relation och hon som sambo betalade ju in hyra i förskott till honom, säger Arne Sjöström.

– När det kommer till vräkningsärenden så är det polisen, kronofogdemyndigheten och kommunen som ska kopplas in. Det är komplicerat och kan ta flera veckor.

Arne Sjöström berättar att det hade varit annorlunda om det varit så att stiftelsen fått reda på att mannen hyrt ut lägenheten i andra hand utan att meddela det, eftersom det inte är tillåtet.

– Då hade det varit kontraktsbrott, men nu har de varit sambo och delat hyreskostnaderna.

Kvinnan som börjat trivas i det lilla samhället i Höör har gjort klart för stiftelsen att hon ville ha en egen lägenhet.

– Men vi har inga fler lägenheter att hyra ut så hon åkte hem igen till Holland, hon var ju inte omöjlig så, säger Arne Sjöström.

I sambolagen står det att om ett par gemensamt har skaffat sig en lägenhet, även om båda inte står på kontraktet, så ska den som bäst behöver den få bo kvar när paret separerar.

Den är dock inte tillämplig, trots att paret inte var gifta:

– Eftersom det var hans hyresrätt och hon flyttade in till honom så gäller inte sambolagen, eftersom de inte skaffade denna gemensamt, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Hon kommer inte åt denna lägenhet på något sätt i efterhand, fortsätter hon.

När Realtid.se kontaktar mannen under tisdagseftermiddagen vill han inte berätta om det inträffade.

– Det har varit tillräckligt jobbigt för mig. Det har varit en mardröm det hela och det är fortfarande väldigt jobbigt och känsligt det hela, säger han.

Har du kontakt med den holländska kvinnan?

– Jag har ingen kontakt med henne, men hon fortsätter att skriva mejl och hotar mig. De sparar jag om det går för långt.

Hur fick du ut henne från lägenheten?

– Hon tröttnade väl på poliser och andra saker. Och insåg väl efter mycket om och men att hon inte var välkommen här.

48-åringen aktiv i Zeitgeiströrelsen

• Den 48-årige mannen berättar i en intervju i Fria tidningen att han är aktiv i Zeitgeiströrelsen, en rörelse med rötter i 1970-talet som strävar mot en arbetsfri värld. Tillväxtsamhället betraktas som destruktivt, och utopin är ett ekologiskt och anarkistiskt samhälle där tekniken befriar människan. Ett mål är att starta ett eget samhälle.

"Det finns erbjudanden om platser på jorden där man skulle kunna genomföra det", säger den 48-åriga mannen i intervjun, som Fria tidningen gjorde i juli 2009.

"Troligen kommer det bli i något socialistiskt land där det redan finns en social medvetenhet, kanske med en regering som vill bli känd för att vara framtidsorienterad. Men det är ännu inte officiellt vilket landet är", fortsätter han.

• Rörelsen uppges ha 300.000 anhängare i hela världen, och närmare 5.000 intresserade i Sverige.

• Den kanske mest kända ledaren för rörelser med samhällsomvälvande ambitioner var Jim Jones, amerikanen som grundade sekten People's Temple. 1978 begick Jones och 900 sektmedlemmar kollektivt självmord i Guyana.

Platsannonser

Logga in