Finans Nyhet

Betalbolag ansöker om konkurs

Taggar i artikeln

Invuo
Det svenska börsnoterade betalbolaget Invou, som tidigare hette Seamless Distribution, försätts i konkurs.
Publicerad

Betalbolaget Invou försätts i konkurs, H&M köper in sig i Klarna, Citigroup startar ny brittisk bank och så spekuleras det i vem som tilldelas årets ekonomipris. Det är något av innehållet i måndagens nyhetssvep.

Invuo ansöker om konkurs
Fintech Betalbolaget Invuo, som tidigare hette Seamless Distribution, ansöker om konkurs efter förseningar hos kunder. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande sent på söndagskvällen.
Styrelsen för Invuo Technologies har beslutat att inlämna en ansökan om konkurs måndagen 8 oktober 2018, på grund av att bolaget har blivit insolvent. Konkursansökan omfattar också det svenska dotterbolaget Invuo Services AB. Övriga bolag inom koncernen, bland annat Seamless Distribution Systems, omfattas inte av ansökan, skriver bolaget, som återfinns på small cap-listan på Stockholmsbörsen.
“Den omedelbara orsaken till insolvensen är de utdragna förseningarna av kunders implementering av bolagets tjänster. Dessa förseningar har orsakat en allvarlig negativ inverkan på bolagets kassaflöde. Bolagets situation förvärras ytterligare av avsaknaden av den förväntade accelerationen av ordrar för MeaWallet och bristen på tillräckliga nyinvesteringar i bolaget och dess affärsområden för att stödja verksamhetens fortlevnad.”

H&M köper in sig i Klarna
Fintech Hennes & Mauritz har köpt en andel i betalbolaget Klarna och bolagen inleder nu ett samarbete om betalningar. H&M betalar 185 miljoner kronor för mindre än 1 procent av Klarna, som emitterar nya aktier till bolaget. Samarbete innebär bland annat att fintechbolaget tillhandahåller betalningslösningar i klädbolagets fysiska butiker och i näthandeln, skriver Financial Times.

Och priset går till
Nobelpriset Idag måndag strax innan lunch, klockan 11.45, tillkännages vem eller vilka som blir årets årets ekonomipristagare. Bland förhandstipsen nämns Manuel Arellano och britten Stephen Bond, som står bakom en ofta använd metod inom ekonomisk statistik. Även Philippe Aghion och Paul Romer som båda forskar inom tillväxtteori, William Nordhaus som är ledande inom miljöekonomi och Douglas Diamond som forskar om finansiell ekonomi nämns som möjliga mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Esther Duflo som är inriktad på utvecklingsekonomi och forskning om hur fattiga länder kan få bättre villkor att själva utvecklas nämns också i förhandsspekulationerna, rapporterar TT.
I fjol tilldelades Richard Taler priset för sina bidrag till beteendeekonomin.

Annons

Borg pessimistisk om bomarknaden
Konjunktur De tidigare finansministrarna Erik Åsbrink (S) och Anders Borg (M) var eniga om att det krävs flera bostadspolitiska åtgärder när de möttes i SVT:s Agenda under söndagskvällen. Borg oroar sig för byggsektorn och svenska hushållens skulder: ”Det är svårt att se hur det här löser sig. Det är nog mer troligt att problemen fördjupas de närmsta åren”, säger han. Bland åtgärder som krävs för att lösa problemen pekar Borg och Åsbrink ut sänkt ränteavdrag, återinförande av en fastighetsskatt, sänkt reavinstskatt, friare hyressättning och ökad konkurrens i byggsektorn.

Byggaktörer: Måste kraftsamla mot skattefusk och svartjobb
Debatt Chefer på SBAB, Veidekke Sverige, Peab, Riksbyggen och Expandera mera kräver krafttag mot skattefusk och svartarbete. Det skriver de i ett gemensamt upprop i en debattartikel som publiceras i SvD i dag måndag.

”Låt de anställda få köpa fabriker som läggs ner”
Debatt Sverige pekas ofta ut som ett av världens mest innovativa länder. Men det finns ett område där Sverige ligger långt efter: ägarmodeller som lyfter fram medarbetarägande. Det skriver Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och författare av rapporten ”Ett Sverige där anställda äger”, samt Alexander Crawford och Catarina Nystedt-Ringborg från tankesmedjan Global utmaning, i en debattartikel i SvD.

Annons

Citigroup startar ny brittisk bank
Bank Bankjätten Citigroup planerar för en ny brittisk bank som en del av omorganisationen och förberedelserna inför brexit nästa år, rapporterar Reuters. Den nya banken kommer vara baserad i London och ha fokus på den brittiska konsumentverksamheten efter att landet lämnat EU. 
Alla brittiska konsumentkonton, tjänster och investeringar kommer att överföras till den nya enheten efter brexit i mars nästa år. Det är oklart om den nya banken kommer att skiljas från Citibank Europe som verksamheten tidigare låg under sett till kapitaliseringen, rapporterar Finwire.

JP Morgan Chase säger upp 400 personer inom bolån
Bank Den amerikanska storbanken JP Morgan Chase säger upp 400 personer inom bolån, mot bakgrund av en marknadsförsämring, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor i banken. Uppsägningarna motsvarar cirka två procent av den totala personalstyrkan inom det området. 
”Liksom alla företag gör vi förbättringar för att fungera mer effektivt och gör små anpassningar av resurser för att bäst tillgodose behoven på marknaden”, uppger en talesperson för banken. I augusti meddelade konkurrenten Wells Fargo att de säger upp 650 personer inom bolån, i syfte att anpassa sig till nuvarande marknadsvolymer.

Kinas centralbank sänker kraven för banker
Bank Kinas centralbank sänker för fjärde gången i år kapitalkravet för en rad banker. Därmed pumpas motsvarande nära 1 000 miljarder kronor in i banksystemet, rapporterar Reuters.

Annons

Annons