Styrelseordföranden Anders Lönner har i dagarna ökat sitt ägande i Karo Pharma.
Juridik

Beslut om insiderbrottsåtal mot Anders Lönner skjuts upp

Förundersökningen pågår fortfarande. Åtalsbeslut mot Anders Lönner, styrelseordförande och storägare i Karo Pharma, skjuts upp till i maj.

Uppdaterad 2018-03-07
Publicerad 2018-03-07

Redan i november meddelade det börsnoterade läkemedelsföretaget Karo Pharma att dess styrelseordförande samt storägare Anders Lönner har kallats till förhör, misstänkt för insiderhandel i samband med Karo Pharmas försäljning av aktier i Oasmia AB. Nu meddelar åklagare Olof Kronlund att beslut om åtal kommer först i maj.

Redan i slutet av september förordnades offentliga försvarare till Anders Lönner samt ytterligare en person i Stockholms tingsrätt. Misstanken uppges vara grovt insiderbrott. I december ville domstolen ha besked om misstankarna fortfarande kvarstår. Åklagare Olof Kronlund på Finansmarknadskammaren svarar ja till domstolen på frågan.

I januari meddelar åklagaren att han behöver mer tid innan beslut om åtal kan ges och uppger att beslut kan komma i mars. I dag meddelade alltså Olof Kronlund att det preliminära förundersökningsprotokollet har skickats för delgivning till försvararna och att vissa kompletteringar därefter har begärts. Beslut i åtalsfrågan fattas i maj 2018, framgår det av en skrift till domstolen.

Eftersom varken beslut om häktning eller åtal fattats är målet i domstolen fortfarande sekretessbelagt. Kammaråklagare Olof Kronlund uppger för Realtid.se att han därför har svårt att uttala sig om förundersökningen och misstankarna.

Förordnade offentliga försvarare är Per E Samuelsson samt Per Gunnarsson.

Karo Pharmas styrelse meddelade i november att styrelsen efter en ”noggrann undersökning” kan konstatera att företaget och Anders Lönner ”har agerat klanderfritt och helt korrekt”.

Målet rör alltså, enligt pressmeddelandet från läkemedelsföretaget, Karo Pharmas försäljning av aktier i Oasmia AB, för ett år sedan, där Anders Lönner också satt som styrelseordförande. Några dagar innan försäljningen av aktierna lämnade Anders Lönner ordförandeskapet i Oasmia. Dagen efter försäljningen presenterade Oasmia en svag kvartalsrapport som fick aktiekursen att gå ned.

Anders Lönner har i dagarna ökat sitt ägande i Karo Pharma och äger nu genom två nya förvärv över 10 procent av röster och kapital i bolaget.

Platsannonser