Finans Nyhet

Belysningsföretag får miljoner från Götet

Publicerad

Riskkapital gör att företaget har en ljus framtid.

Realtid.se

10 miljoner kronor. Så mycket har belysningsföretaget Aluwave fått från Almi Invest Västsverige, K-Svets Ventures och Chalmers Innovation Seed Fund.

Planen är Mölndalsbaserade Aluwave ska stärka sin ställning inom kundanpassade belysningslösningar som bygger på lysdioder, så kallad LED-teknik. Målet är att öka omsättningen till 25 miljoner kronor – bland annat inom området för allmänbelysning och inom avancerad teknisk belysning.

Aluware startade inom ramen för Chalmers Innovations företagsinkubator för att utveckla Alunat, ett mönsterkortsmaterial som leder bort värme från lysdioder. En del av de tio miljoner kronorna ska nu användas för att utveckla prototyper för små och medelstora volymer. Resterande del ska främst användas till en fortsatt marknadsexpansion.

Annons

Affärsidén kom till då grundarna funderade över ett sätt att hitta bortslagna golfbollar. Man lade då in speciell keramik under skalet som skulle kunna lokaliseras med hjälp av en radarpistol, men affärsupplägget höll inte.

Men Alunatets egenskaper att leda bort värme ledde i stället till att man utvecklade olika lösningar inom belysningsområdet och därmed lade grunden för Aluwaves verksamhet.

Almi Invest är organiserat i sju regionalt baserade riskkapitalfonder och ägs av Almi Företagspartner. Investorer i Chalmers Innovation Seed Fund är Sjätte AP-fonden, Länsförsäkringar, Stiftelsen Chalmers och Chalmers Innovation. Fonden investerar i teknikbaserade bolag i en tidig fas.

Annons

K-Svets Venture är ett västsvensk riskkapitalbolag lett av entreprenören och företagsbyggaren Leif Kristensson.

Annons