Finans Nyhet

Bekräftat: Klarna får banktillstånd

Taggar i artikeln

Bank FI Klarna
Sebastian SiemiatkowskiSebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski
Publicerad

Finansinpektionen (FI) har godkänt betalbolagets ansökan. "Vi är nu en av Europas största banker", säger vd:n.

– Klarna har i dag fått sitt banktillstånd, konstaterar Victoria Ericsson presskontakt på FI, i ett mejl till Realtid.se.

Uppgifterna bekräftas också i ett pressmeddelande från Klarna. 

I september 2015 offentliggjorde bolaget sina bankplaner. Det hade då lämnat in en formell ansökan om banktillstånd till Finansinspektionen. I maj i år ansökte man dessutom om ett namnbyte till Klarna Bank, vilket tolkades som att tillståndet snart var i hamn. Och på måndagen var det mycket riktigt klart.

Annons

– Det här är ännu en spännande milstople på Klarnas resa mot att bli det mest populära sättet att göra köp på, men också mot att bli den europeiska banksektorns favorit. Vi är nu [i och med tillståndet] en av Europas största banker med 60 miljoner kunder och 70.000 handlare, säger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski, i en kommentar.

Bolaget har nu ett år på sig att etablera sin bankverksamhet – om så inte sker dras tillståndet tillbaka.

– Samtidigt som bankernas värdekedjor utmanas har betalsektorn sett den mest genomgripande förändringen någonsin. Klarna har spelat en stor när det kommer till disruptiva betaltjänster och nu också som en konsument-orienterad och produktdriven teknikintensiv bank. Vi har verktygen för att driva förändring inom konsumtionsupplevelse-segmentet (…) möjligheterna är enorma och det är en mycket spännande och kittlande utmaning, säger vd:n.

Annons

Klarna grundades 2005 i Stockholm med målet om att göra det enklare att handla online. Sedan dess har bolaget gjort en imponerande tillväxtresa. Men under helåret 2016 sjönk dock Klarnas vinst, jämfört med året innan. 

Resultatet efter skatt landade på 113 miljoner kronor, vilket är elva procent lägre än under 2015. Samtidigt ökade omsättningen till 3,6 miljarder kronor. Även kreditförlusterna steg med 21 procent till drygt en halv miljard kronor.

En större händelse under årets andra kvartal var att Anders Holch Povlse, som äger modebolaget Bestseller, gick in som storägare i Klarna – samtidigt som bland annat medgrundaren Niklas Adalberth sålde av delar av sitt innehav.

Annons

Nyhetssajten Breakit har även avslöjat att betalföretaget tappat en rad toppchefer. I mars drabbades man av ytterligare ett avhopp, då Brian Billingsley, som hade uppdraget att leda bolagets USA-satsning, slutade. Totalt har 23 nyckelpersoner lämnat Klarna de senaste 14 månaderna, enligt sajten.

Avhoppen har inte fått någon förklaring, men det har spekulerats kring att ledningsskiktet delvis har stuvats om för att göra bolaget redo för en framtida börsnotering.

Annons