Annons

Annons

Brexit53.jpg

Foto: Dave Kellam (Wikimedia Commons)
Foto: Dave Kellam (Wikimedia Commons)

Begränsad frist med brexit

Aktiespararna kan kräva särskild granskningsman vid Swedbanks stämma och Enigt besked om brexit– skjuts upp och Indonesien stoppar jätteaffär med Boeing. Det är några av rubrikerna i fredagsmorgonens nyhetssvep.

Aktiespararna kan kräva särskild granskningsman vid Swedbanks stämma
Aktiespararnas vd Joakim Olsson hade önskat att Swedbank presenterar hela granskningen i dag samt att utredarna skulle finnas på plats för frågor. ”så ser det inte ut att ske”, säger han i ett sent inslag från TV4 Nyheterna.
– Banken kommer att sammanfatta bankens bild av slutsatser av granskningen, säger Joakim Olsson.
Om rapporten hemligstämplas kommer den troligtvis att ifrågasättas, menar han.
Om inte Swedbank lägger alla korten på bordet så kan Aktiespararna tänka sig att tvinga fram svaren.
– Ett förslag är att vi ber bolagsstämman att fatta beslut om att tillsätta en särskild granskningman som får stämmans uppdrag att klargöra vad som har hänt.

Enigt besked om brexit
Efter närmare åtta timmars utdragna förhandlingar i Bryssel kom till sist besked om att de 27 kvarstannade EU-ländernas stats- och regeringschefer är eniga, enligt TT. Om det brittiska parlamentet godkänner Theresa Mays utträdesavtal nästa vecka kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj. Om det dock blir nej har britterna fram till den 12 april på sig att slutligen bestämma sig.
”Den brittiska regeringen har fortfarande valet mellan en uppgörelse, ett avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka sin utträdesansökan”, konstaterar EU:s permanente ordförande Donald Tusk.
Uppgörelsen gör också att EU-ledarna slipper infinna sig för ett akut extratoppmöte redan nästa vecka, vilket många annars befarat.
Från EU:s sida hoppas man fortfarande på ett brittiskt ja till det framförhandlade utträdesavtalet.
Theresa May kom till mötet med planen att säkra en förlängning fram till den 30 juni. Men med hänsyn till det kommande EU-valet i maj kunde inte EU-ledarna gå med på detta.

Ledningsförändringar i Sisab
Belma Rejnefelt tar plats i ledningsgruppen för Sisab, Skolfastigheter i Stockholm. Hon tar över efter Olle Åberg som avdelningschef för Fastighetsutveckling.
– Jag kan inte tänka mig ett viktigare uppdrag. I en stad som växer, växer också behoven av bostäder, platser för rörelse och lek, samhällsfunktioner och inte minst behovet av nya förskolor och skolor. SISAB:s roll är att leda planeringsarbetet för nya elevplatser och jag känner en ödmjukhet inför uppgiften. För att lyckas med vårt uppdrag, behöver 
Belma Rajnefelt var tidigare förvaltningsområdeschef på Sisab och innan hon kom till Sisab så arbetade hon på Coor Service Management som Site manager. Olle Åberg har arbetat på Sisab i 16 år i olika ledande befattningar och går nu i pension.

Annons

Annons

Indonesien stoppar jätteaffär med Boeing
Indonesiens flygbolag Garuda har begärt att få avbryta en order på 49 stycken Boeing 737 Max 8 värda flera miljarder dollar, enligt TT. Garuda uppger att deras passagerare i Indonesien har tappat förtroendet för flygplansmodellen och att bolaget nu inväntar svar från Boeing. Beskedet kommer efter två krascher på mindre än ett halvår, där samma flygplansmodell varit inblandad och där sammanlagt nästan 350 människor har omkommit.
 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons