Bank

BCG och Oliver Wyman får tunga Swedbank-uppdrag

Den svenska folkbanken strösslar med amerikanska konsultbolag när penningtvättshärvan ska redas ut.

Publicerad 2020-03-23

Swedbank lade över 1,1 miljarder kronor på penningtvättsutredningar under fjolåret och räknade i samband med bokslutet med att lägga ytterligare 800 miljoner kronor i år. En del av pengarna kommer att gå till två nya konsultföretag. Det meddelade vd Jens Henriksson vid dagens presskonferens.

Det handlar om managementkonsultbolagen BCG och Oliver Wyman som kopplas in i samband med bankens pågående årgärdsprogram mot penningtvätt. Det handlar om att kvalitetssäkra det interna arbetet.

BCG får i uppdrag att utvärdera arbetet med regelefterlevnad och hur det kan bli branschledande.

Oliver Wyman fokuserar på hur banken motverkar penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Firman ska också utvärdera den interna kulturen, enligt Jens Henriksson.

Värt att notera är att Oliver Wyman har Finansinspektionens tidigare generaldirektör Martin Andersson som partner sedan 2015. Firman har tidigare också bistått Folksam under tiden då Jens Henriksson var vd för försäkringsjätten.

Även om det av allt att döma är BCG:s och Oliver Wymans svenska kontor som kommer att leda arbetet är det alltså ytterligare två amerikanska konsultfirmor som kopplas in. I januari blev det även känt att den amerikanska advokatbyrån Quinn Emanuel har anlitats av Swedbank.

Advokatbyrån Clifford Chance, som lett den utredning av Swedbank som presenterades på måndagen, har huvudkontor i London men även här är spelar den amerikanska delen en viktig roll. Utredningen presenterades av David DiBari som är chef för Clifford Chances Washington-kontor. Han deltog via en videolänk och underströk inledningsvis att Clifford Chance har en diger skara medarbetare med bakgrund inom den amerikanska statsapparaten.

Hotet om sanktionsåtgärder från USA har sedan penningtvättsskandalen briserade förra året setts som det största hotet mot Swedbank.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in