Finans Nyhet

Baugur-ägaren – ”en playboy”

Publicerad

Förra veckans anklagelser mot Baugur-ägaren Jon Asgeir Johannesson är, enligt honom själv, framkallade av människor som vill honom och hans familj illa. I ett brev till den isländska polisen hävdar han att han är offer för en ”personlig vendetta”.

Några av åtalspunkterna som presenteras i augusti väntas relatera till vad som kallas Jon Asgeir Johannessons livsstil. I anklagelserna emot honom ingår en strid om ägarskapet av en yacht i Miami som han delar med en av polisens huvudvittnen – en före detta affärskollega och familjevän, Jon Gerald Sullenberger.

Ett annat vittne, den före detta TV-programledaren Jonina Benediktsdottir, är före detta flickvän till Jon Asgeir Johannessons far. Förra veckan skrev hon en kritisk artikel, i den isländska tidningen Bladid, om Jon Asgeir Johannesson och hans vänners livsstil.

Enligt Baugur-ägaren för Benediktsdottir en privat strid mot Jon Asgeir Johannesson och hans far.

Annons

Enligt Jon Asgeir Johannessons advokater kommer åklagarna dock främst att fokusera på de lån som upprättats mellan Baugur och hans familjs holdingbolag, Gaumur, liksom utdelningen till familjen och importskatter som inte betalts.

Ingen av dem har velat kommentera den personliga kritiken och vittnesmålen ytterligare.

Jon Asgeir Johannesson och ytterligare fem personer, bland annat hans syster och far, delgavs förra veckan misstanke om ett flertal brott. Tillsammans med sin familj äger Jon Asgeir Johannesson 70 procent i Baugur.

Annons
Annons