FinansNyhet

”Bättre kreditprövningar med nationellt skuldregister”

Nationellt skuldregister, Finansinspektionen, KonsumentverketNationellt skuldregister, Finansinspektionen, Konsumentverket
Foto: TT
Publicerad

FI och Konsumentverket vill nu att regeringen snabbt utreder ett nationellt skuldregister.

Realtid.se

Enligt FI och Konsumentverket har det aldrig tidigare har det varit så enkelt eller gått så snabbt att låna pengar, och konstaterar samtidigt att allt fler svårt att betala tillbaka sina lån. FI:s analyser visar att särskilt unga och personer med låg inkomst riskerar att drabbas hårt. Det skriver FI i ett pressmeddelande.

Nu vill de båda myndigheterna se ett bättre system för kreditprövningar med motiveringen att ordentliga kreditprövningar minskar risken för en konsument att få betalningsproblem. 

− Ett nationellt skuldregister skulle leda till bättre kreditprövningar, många konsumenter får lån trots att de med kostnaden för lånet inte har tillräckligt mycket pengar kvar för att betala boende och levnadsomkostnader, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman i en skrifltig kommentar.

Annons

Den 1 november i år träder FI:s nya allmänna råd om konsumtionslån i kraft som tydliggör kraven på hur långivare ska göra kreditprövningar. I fjol kom även nya allmänna råd från Konsumentverket. Myndighterna anser att det är viktiga åtgärder men räcker inte enskilt för att komma tillrätta med problemen på lånemarknaden. Därför hemställer de att regeringen snabbt tillsätter en utredning om att införa ett system som ger långivare och konsumenter möjlighet att få en helhetsbild av konsumentens skulder, skuldregister, i samband med en kreditprövning.

− Vi ser en oroväckande ökning av konsumenter som får problem på grund av skuldsättning. Ökad e-handel där det är enkelt att skjuta på betalningen och att det är lätt att få låna idag, i kombination med bristfälliga kreditprövningar, ser vi som väsentliga förklaringar till problematiken. Särskilt unga och personer med låg inkomst riskerar att drabbas hårt. Ett nationellt skuldregister skulle minska risken att den som inte har råd ändå beviljas en kredit, säger Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell i sin presskommentar.

Annons