Finans Nyhet

Barroso vill se förmögenhetsskatt i krisländer

Publicerad

Högt skuldsatta euroländer bör beskatta förmögenheter för att få ordning på statsfinanserna.

Realtid.se

Det föreslog EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i samband med en debatt i Europaparlamentet under onsdagen:

– Vissa länder säger att staten är fattig men att medborgarna är rika. Då är nog nu rätta tillfället att be de rika att bidra mer så att medlemslandet inte äventyrar hela euroområdet, sade José Manuel Barroso, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I samband med Eurotoppmötet den 26-27 oktober föreslog man att utlåningskapaciteten hos räddningsfonden EFSF skulle utökas. Detta skulle ske genom att tillväxtländer som Kina bidrar till en medinvesteringsfond, men José Manuel Barroso tycker ändå att Europa är rikt och vänder sig emot att andra länder ska lösa våra problem.

Annons

Kommissionens ordförande var också kritisk till att vissa euroländer endast talade om disciplin och föga om solidaritet, medan andra endast talade om tillväxt och lite om disciplin.

José Manuel Barroso meddelade även att kommissionen ska lägga fram ett förslag om stabilitetsobligationer under nästa vecka.:

– Stabilitetsobligationer skulle kunna stabilisera finansmarknaden. Men det är ingen mirakellösning. Fast för att behålla vår gemensamma valuta krävs att något mer görs, säger han, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

Annons