Finans Nyhet

Barclays slopar bonus

Publicerad

Tuffare tag för anställa på Barclays investmentbank, börsbolag skulle vilja rapportera mer sällan och EQT är intressarat av resebolaget Thomas Cook. Det är några av nyheterna i morgonsvepet tisdagen den 23 april.

Camilla Jonsson

Barclays slopar bonus för investmentbankirer
Storbritanniens sista oberoende globala investmentbank planerar att slopa bonus för att spara pengar, skriver Financial Times. Sedan 2016 har Barclays haft en policy som knyter betalning till prestation. Men Tim Throsby, den förre chefen för investmentbanken, har lyckats stå emot alla tidigare försök att skära ned på investmentbankens bonusar. De nya hårdare tagen kommer samtidigt som aktivistinvesteraren Edward Bramson har ökat sitt tryck mot banken.

Många bolag vill rapportera mer sällan
56 procent av börsbolagen tror att de skulle prestera bättre säljresultat om kvartalsrapporteringen slopades. Det visar en undersökning från PMP marknadskonsult, skriver DI. Försäljnings- och marknadschefer på 100 svenska börsnoterade bolag har svarat på undersökningen.

Segt för oberoende rådgivning
Endast var tionde finansbolag, 8 av 74, erbjuder oberoende rådgivning visar en rapport från Finansinspektionen, FI, skriver DI. Enligt EU-reglerna för värdepappersmarknaden, Mifid 2 och Mifir, råder absolut provisionsförbud och särskilda krav på produktutbud för att få kalla sig oberoende. FI tror att andeln oberoende rådgivare kommer att öka, men det går långsamt beroende på att kunderna har svårt att förstå tjänsterna och marknaden.

Annons

EQT intresserat av Thomas Cook
Fler intressenter är intresserade av att köpa Thomas Cook, ett av Storbritanniens äldsta resebolag, skriver Sky News. Däribland riskkapitalbolagen EQT och KKR, som äger respektive resebolag Kouni Group och Travelopedia. Kinesiska Fosun finns också med bland intressenterna.
Londons analytikerkår värderar Thomas Cook, med en flotta på över 100 flygplan, till som mest 3,2 miljarder pund, motsvarande 39 miljarder kronor.  

Blackstone överger partnerstruktur
Riskkapitalbolaget Blackstone ska ombilda organisationen till ett vanligt aktiebolag och därmed begrava partnerstrukturen. Det rapporterar Financial Times.
Partnerstrukturen har skyddat mycket av bolagets inkomst från skatt men efter skattelättnader är den komplexa strukturen inte längre värd mödan, meddelar bolaget.
Blackstone kommer att genomföra förändringen i juni, skriver CNBC. 

Acando ansöker om avnotering och drar in utdelning
På begäran av CGI Nordic som äger över 90 procent av aktierna, har  konsultbolaget Acando ansökt om avnotering från Stockholmsbörsen, Det framgår av ett pressmeddelande.
CGI Nordic vill tvångsinlösa resterande aktier och sista dag för handel i Acando kommer att meddelas när Nasdaq Stockholm har bekräftat avnoteringen.
Styrelsen meddelar samtidigt att den tidigare föreslagna utdelningen om 1,45 kronor per aktie slopas.

Annons

Marijuanaaffär för 32 miljarder
Kanadensiska marijuanabolaget Canopy Growth köper branschkollegan, amerikanska Acreage Holding. Prislappen uppgår till 3,4 miljarder dollar, eller närmare 32 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Börsnoterade Canopy både odlar och säljer marijuana.

Falcon Funds: Brittisk affärsman utlämnad till Sverige
En brittisk affärsman har förts till Sverige och häktats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han var vd och ägare till företaget som misstänks ha hjälpt Falcon Funds svindla svenska pensionssparare. Sedan en månad tillbaka sitter redan en svensk affärsman på Kronobergshäktet i Stockholm, misstänkt för bland annat för sju fall av grova bedrägerier grovt penningtvättsbrott och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i pensionshärvan kring Falcon Funds.
Samtidigt fortsätter åklagaren att jaga ytterligare personer som misstänks för att ha lurat svenska pensionssparare på sammanlagt 2 miljarder kronor. Ytterligare två brittiska medborgare som också misstänks för inblandning i Falcon Funds-härvan väntas utelämnas till Sverige nu i veckan.

Flera banker efterfrågar nedtrappning av ränteavdrag
Flera banker och bolåneinstitut vill se en nedtrappning av ränteavdraget. Det visar en enkät som SvD Näringsliv har gjort. Länsförsäkringar vill se en bred skattereform med en återinförd fastighetsskatt och nedtrappning av ränteavdraget som två viktiga beståndsdelar.
Även SEB vill se en nedtrappning av ränteavdraget. Dessutom vill storbanken att det andra amorteringskravet slopas och att en översyn av skatteuttaget från bostadssektorn görs. Också på Danske Bank är man skeptiska till det skärpta amorteringskravet, skriver SvD.

Annons

”Missvissande om slopade ränteavdrag”
Finansinspektionen och Riksbanken har föreslagit att ränteavdragen bör ses över för att minska riskerna med hushållens skuldsättning. Riksbankschefen har sagt att de i praktiken bör kunna avvecklas snabbt och helt och hållet då räntan är så låg som den är nu. Men det är missvisande, skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en debattartikel på DN. Utan ränteavdrag skulle ungefär en tredjedel av hushållen förra året fått avslag på de bolån som SBAB utbetalade. För unga hushåll och hushåll med bara en låntagare skulle cirka hälften fått avslag. 

Oscar Properties saknar markanvisning för projekt
Under flera års tid har bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisat projekt som inte finns. Det rapporterar SvD Näringsliv. I senaste årsredovisningen skriver bolaget att de planerar att bygga 55 nya lägenheter i centrala Stockholm, i Karl Staaffs park. Men det är kommunens mark och den saknar Oscar Properties rätt till. Markanvisningen drogs in redan 2015.

Notan för Saabs konkurs: 1,9 miljarder
Staten riskerar att förlora 1,9 miljarder kronor på biltillverkaren Saabs konkurs, uppger Sveriges Radio Ekot. Kostnaden beror bland annat på ett lån som Saab hade till Europeiska investeringsbanken. Staten fick betala tillbaka lånet och planen var att staten senare skulle få tillbaka pengarna, men så ser det inte längre ut att bli.

 

Annons