Finans Nyhet

Banktopp: Riksbanken målade in sig i ett hörn

Taggar i artikeln

Handelsbanken Räntan Riksbanken
Christina Nyman, före detta Riksbanken, nu chefsekonom på Handelsbanken.Christina Nyman, före detta Riksbanken, nu chefsekonom på Handelsbanken.
Christina Nyman, före detta Riksbanken, nu chefsekonom på Handelsbanken.
Publicerad

Tidigare Riksbankschefen Christina Nyman tycker att Riksbanken hade svaga argument för att höja räntan i december, den första höjningen på sju år. 

Realtid.se

Banken inte når upp till inflationsmålet i sin prognos, vare sig i år eller nästa år. Inte nog med det:

– Den globala konjunkturen ser ju ganska skakig ut, säger Christina Nyman till Svenska Dagbladet.

Hon tackade ja till nytt jobb strax före jul – som ny chefsekonom på Handelsbanken. Innan dess arbetade hon i över fem år som näst högste chef på Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Annons

Nu tycker Christina Nyman att Riksbanken bör ta det extra lugnt och verkligen värna inflationsmålet med tanke på den stundande avtalsrörelsen. Det är viktigt att parterna vet hur mycket av löneökningarna som äts upp av inflationen. 

Främsta skälet till att räntan höjdes i december var för att Riksbanken enligt Christina Nyman hade målat in sig i ett hörn då den så tydligt signalerat om en höjning i antingen december eller februari. Nu spår Riksbanken tre till räntehöjningar de närmsta två åren. Men Christina Nyman tror att det blir högst en till.

Hon anser vidare att Riksbanken inte är tillräckligt transparent, trots att den flera gånger har vunnit pris för världens mest transparenta bank. Enligt Christina Nyman är protokollen för otydliga.

Annons

– De är svåra att tolka trots att jag har varit därinne så länge. Vill man vara transparent måste det vara solklart för alla vad man gör och varför, säger Christina Nyman till SvD.

Allt fler signaler kommer nu om en stundande ekonomisk nedgång och tilltagande oro för kris. Den internationella valutafonden (IMF) sänkte exempelvis i dagarna sin tillväxtprognos för världsekonomin. Men Riksbanken har nu betydligt mindre ammunition för att hantera en kommande kris eftersom räntan är så låg. 

– Det kommer att ligga ett större ansvar på folkvalda politiker och finanspolitiken att stimulera ekonomin vid en kris. Det är svårt att dra någon annan slutsats.

Annons

Annons