FinansNyhet

”Banksektorn har flera utmaningar”

Publicerad

Förvaltarna bakom en av de största Sverigefonderna, Didner & Gerge Aktiefond, har helt dumpat Danske Bank och anser generellt att banksektorn har stora utmaningar.

Sverker Brundin

Trots svag utveckling de senaste åren är Didner & Gerges Aktiefond en av de största Sverigefonderna. Den har ett förvaltat kapital på 30 miljarder kronor och är den fjärde mest valda fonden i PPM.

Som Realtid har skrivit gick det trögt för fonden i våras i och med att coronakrisen slog till. Men april blev en revanschmånad, skriver Dagens Industri som har intervjuat den ena av de bägge förvaltarna, Carl Bertilsson och Simon Peterson. De kom in som nya förvaltare 2019 efter ett par katastrofår.

– Många bolag tappade ungefär lika mycket i inledningen av krisen, vilket var omotiverat på vissa håll. Det har senare rättats till, skillnaderna har blivit större. Vi föredrar att utvärdera utvecklingen på längre sikt och då ska vi kunna prestera en bra avkastning, säger Carl Bertilsson till DI.

Annons

Efter det att de båda nya förvaltarna kom på plats ligger fonden i nivå med index. 

Sedan september har de analyserat och omvärderat en mängd innehav i portföljen. I den nya strategin vill de ha något fler bolag med långsiktigt god vinsttillväxt och vara mer försiktiga med bolag i relativt mogna branscher.

I höstas sålde de helt av Danske Bank. Det innehavet har varit fondens stora sänke de senaste åren och de tidigare förvaltarna ökade dessutom i aktien vid fel tidpunkt. Sedan dess har Carl Bertilsson och Simon Peterson även minskat något i svenska banker.

Annons

– Banksektorn har flera utmaningar, med låga räntor och en konkurrens som är ökande. Just kring Danske har vi resonerat så att den danska marknaden har haft något tuffare förutsättningar än den svenska. I Handelsbanken, SEB och Nordea har vi kvar betydande innehav, men har minskat dem till den nivå som vi mer tycker speglar möjligheterna och riskerna, säger Carl Bertilsson. 

Autoliv har också fått stryka på foten. Visserligen ett välskött bolag, men tufft att vara underleverantör till bilindustrin i det här läget, är motiveringen.

Den största ökningen har skett i Hexagon. De har även köpt mer i Bravida, Astra Zeneca, Thule och Embracer. Indutrade är det tyngsta innehavet.

Annons

Förvaltarna tycker vidare att Ericsson är på rätt väg, liksom Electrolux och H&M.

– Coronakrisen slår väldigt hårt mot klädbranschen men vi tycker att H&M går in i en bättre position än andra, och har en bra balansräkning, inte minst, säger Carl Bertilsson.
Fonden är i år ned 11,9 procent, OMXSGI-index är ned 10.4 procent

Annons