FinansNyhet

Bankföreningen: Digitalisering utmanar bankerna

Publicerad

Den digitala utvecklingen innebär en utmaning för bankerna i och med “open banking”, enligt en rapport som Svenska Bankföreningen beställt.

olof swahnberg

Bakgrunden till utmaningen är “open banking”, som innebär att aktörer öppnar upp och byter information med varandra, och EU-direktivet PSD2 som börjar gälla den 14 september. 

– Konkurrenstrycket ökar framöver. De som inte hänger med i utvecklingen, dem kommer det inte gå bra för, säger Hans Lindberg, vd på Svenska bankföreningen, till Sveriges Radio (SR).  

Hittills har digitaliseringen varit till godo för bankerna, som fått lägre kostnader. bland annat genom att till exempel vart fjärde bankkontor försvunnit på fyra år när kunderna använder appar och internetbanker. Men nu ändras strukturen för bankbranschen, enligt rapporten som publiceras på onsdagen. 

Annons

Bankerna blir tvungna att dela med sig av kundernas data och information om till exempel bankkonton till andra konkurrerande företag, om kunderna godkänt det. Det här ritar om spelplanen och har öppnat möjligheter för nya typer av företag som till exempel kan erbjuda flera bankers tjänster på ett samma ställe.

– Det här tror jag kommer på bredare front framöver, säger Hans Lindberg, till SR. 

 

Annons
Annons