FinansNyhet

Bankernas exklusiva analyssamarbete läggs ner

Publicerad

Hösten 2018 startade fem tunga banker en ”exklusiv analyspakt”. Nu läggs projektet ned.

Johan Såthe

Det fem banker som hösten 2018 inledde vad som beskrevs som en ”exklusiv analyspakt” var ABG Sundal Collier, Carnegie, Danske Bank, Nordea och SEB.

Tanken var att bankerna tillsammans skulle skapa en gemensam förväntansbild till de egna kunderna. Finansdatalevererantören Infront har sammanställt analyserna och estimaten och gjort en produkt av det, som till exempel har sålts till börsbolagens ir-funktioner.

Förra året valde dock Nordea att hoppa av samarbetet. Nu väljer även SEB att lämna projektet, avslöjar Dagens Industri.

Annons

– Upprinnelsen var att vi behövde ha bättre kontroll på hur våra estimat distribueras av tredje part. Det gäller fortfarande men vi har kommit fram till att det i vissa fall behövs en större bredd för att vara så relevant som möjligt mot våra kunder, säger SEB:s aktieanalyschef Erik Golrang till Dagens Industri.

– Till följd av de regeländringar som skett av hur analysprodukter prissätts på marknaden hade vi som tydlig ambition att få bättre kontroll över hur vår ’intellectual property’ distribueras. Men i slutändan så måste vi lyssna på vad marknaden och vad våra kunder säger. Då visar det sig att det här formatet hade vissa tillkortakommanden, säger Erik Golrang till DI.

Annons