FinansNyhet

Banker spararnas favoriter

Publicerad

Swedbank är spararnas klart mest nettoköpta aktie i år. Det är nästan tre gånger så många kunder som köpt Swedbank som har köpt Nordea, tvåa på Nordnets lista.

Camilla Jonsson

2019 har varit bankernas år, sett till popularitet bland sparare. Månad efter månad sedan penningtvättsanklagelserna briserade har bankerna toppat som mest nettoköpta. Och allra mest bottenfiskad är Swedbank.

–Många investerare har sett på Swedbank som rabatterad sedan kursfallen efter avslöjandena i SVT i våras. Sedan har det kommit fler bakslag vilket blottlagt den osäkerhet som finns i bankaktierna just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en skriftlig kommentar.

En anledning till att bankerna är så populära är sektorns traditionellt höga direktavkastning. Direktavkastning har generellt varit ett viktigt tema för investerare 2019, där utdelningarna kan ses som en krockkudde mot den osäkerhet som – trots uppgångarna – ändå funnits på börsen.

Annons

– Både Swedbank och Nordea har meddelat förändrad utdelning, vilket sänker direktavkastningen. Men den är fortfarande hög. Det gäller dock att hålla huvudet kallt och inse att en anledning till att den är hög är kursfallen. När priset på aktien faller blir ju utdelningen högre i förhållande till aktiepriset. En lärdom att dra är att aldrig bara titta på direktavkastningen, säger Frida Bratt.

Investor var 2018 års mest köpta aktie, och investmentbolaget placerar sig högt upp i toppen även 2019.

– Investmentbolag är oerhört populära, både bland nybörjare och bland erfarna investerare. I år har även de lite mindre investmentbolagen, som Svolder och Latour, tagit sig in på köptoppen, säger Frida Bratt.

Annons

Fastighetsaktier gick som tåget under året, främst tack vare de låga räntorna som gynnar sektorn.

– Castellum ses också som en pålitlig utdelningsaktie, säger Frida Bratt.

Skogssektorn fick ett uppsving på höstkanten, till stor del drivet av uppvärderingar av skogsbeståndet som pågår i flera av skogsbolagen. Antalet ägare i börsens skogsbolag ökade markant under året, samtidigt som aktierna visade stora uppgångar.

Annons

– Skogsbolagens skog har historiskt handlats till en rabatt, ungefär som att investmentbolagens aktier ofta värderas lägre än underliggande bolag tillsammans. När bolagen skriver upp värdet på sina skogsinnehav plockas värden fram, och det har lockat spararna, säger Frida Bratt.

Om banker, investmentbolag, skog och fastigheter tillhörde spararnas favoritsektorer i år, så hamnade bolag med koppling till den nu osäkra och konjunkturkänsliga fordonssektorn på bakgården. Autoliv och SKF återfinns på listan över de mest nettosålda aktierna i år.

– Det gör även Dometic, som haft en exceptionell utveckling på börsen i år, med en uppgång på över 70 procent. Samtidigt möter vi en sämre konjunktur som kan inverka på konsumenternas vilja att köpa dyra kapitalvaror som exempelvis husbilar, där Dometics produkter bland annat finns, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktier bland Nordnets kunder 2019:
Swedbank
Nordea
Investor
Latour
Castellum
SEB
Kinnevik
Svolder
SCA
Axfood
 

Annons