Börs

Banker i topp när köplusten gjorde comeback

I den rekordsnabba börsrekylen i april har spararna valt att satsa på nedpressade banker, visar statistik från privatspararna hos Nordnet. 

Uppdaterad 2020-04-30
Publicerad 2020-04-30

Under turbulensens början såldes banker i hög utsträckning. Den i särklass mest nettoköpta aktien under 2019, Swedbank, fick stryka på foten när investerarna fick kalla fötter. Men i takt med att det positiva tolkningsföreträdet återvänt på börsen i en rekyl av sällan skådat slag har Swedbank återtagit platsen som spararnas köpfavorit. Det framgår av ett pressmeddelande från Nordnet.

– Bankernas pressade kurser, som beror på att man nu ser både lägre intjäning och högre kreditförluster framför sig, lockar. Förutom Swedbank köps även SEB och Nordea, och i Nordea finns nog hopp för aktieägarna att få utdelning senare i år, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en skriftlig kommentar.

Även konjunkturkänsliga Volvo letar sig in i köptoppen.

– Volvo var ett av de bolag som tog mest stryk initialt i turbulensen och det har lockat sparare att trycka på köpknappen. Rapporten för första kvartalet visar ett bolag i trimmad form, men hur mycket det hjälper när efterfrågan rasar ned i källaren återstår att se.

Högst upp på säljtoppen finns Evolution Gaming.

– Aktien har gått starkt i rekylen och frågan är om inte de ljusa utsikter och starka marginaler som väntas resten av året nu är inprisade i kursen. I takt med att oljepriskollapsen ökat i styrka har också bottenfisket i Lundin Energy, som vi såg mycket av i slutet av februari, upphört, säger Frida Bratt.

Också Astra Zeneca finns på säljlistan.

– När köplusten återvänt med full kraft i rekylen får bolag med defensiva egenskaper i hög utsträckning stryka på foten, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Platsannonser

Logga in