Stefan Hultberg stämmer storbankerna.
Bank

Bank: Svensk uppfinnare stämmer storbankerna på 6 miljarder

(UPPDATERAD) Innovationsbolaget Accumulate stämmer idag (tisdag) storbankerna på sex miljarder kronor. Enligt grundaren Stefan Hultberg har de stulit bolagets teknik som ligger bakom mobilt Bank-ID.

Uppdaterad 2017-05-23
Publicerad 2017-05-23

Stämningen riktar sig mot bolaget Finansiell ID-teknik BID AB, som ägs av bland andra Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea och Danske Bank. Enligt Hultberg var bankerna i fullfärd 2010 med att lansera en egen teknik som byggde på sim-kortslösningar. Men när de fick se hans teknik avbröt de lanseringen av sitt eget system för att istället inrikta sig på hans mjukvarubaserade lösning. Efter ett tag upptäckte Hultberg att de hade stulit hans lösning, istället för att köpa licenser, vilket han hade räknat med.

–Men inte bara det. Vi blev även utslängda ur utvecklingen av Swish när jag började hävda min rätt mot BID. Det var samma personer som projektledde det som även var inblandade i mobilt bank-id, säger Stefan Hultberg till Realtid.se.

Enligt honom visar beräkningar att genom bytet till hans mjukvarulösningar har bankerna sparat upp till 8 miljarder kronor till dags dato. Det är en av anledningarna till att stämningsbeloppet ligger så högt. Men inte bara det.

–Vi anser att små innovativa bolag måste kunna finnas och verka i Sverige. Men bankerna har bara stängt dörren och istället anlitat advokater som försökt hitta kryphål i våra patent, säger Hultberg.

Storbankerna avböjer att kommentera stämningen och hänvisar istället till Johan Eriksson, vd för BID. I ett skriftligt svar tillbakavisar Eriksson anklagelsen om att bolaget kopierat Accumulates lösning:

–Vi ska först och främst få fram och läsa igenom stämningsansökan innan vi kan uttala oss om innehållet i den, men jag kan säga att Mobilt BankID är vår egen unika lösning.

 

Platsannonser

Logga in