Annons

Annons

Erik_Heden534.png

Erik Hedén, vd på SB Insight

Bank- och finans tappar i hållbarhetsranking

Sveriges mest hållbara företag har utsetts i undersökningen Sustainable Brand Index 2017. "Bank- och finansbranschen tappar i ranking" säger Erik Hedén, vd på SB Insight till Realtid.

Apoteket ligger på första plats i varumärkesundersökningen som listar Sveriges och Nordens mest hållbara företag. Utöver Apoteket går dagligvarujätten ICA starkt framåt och passerar konkurrenten Coop. Nykomlingen Tesla tar sig in på plats 7 totalt och Skånemejerier passerar för första gången konkurrenten Arla för att bli det mest hållbara mejeriföretaget.

– Resultatet i år visar att det fortsatt är produkter som ligger nära konsumenten som kommer i topp - hälsa, mat och dryck med mera. Tesla kommer in som nykomling på topp 10 och bäst i branschen, vilket tyder på att de på ganska kort tid lyckats förmedla ett tydligt miljöbudskap, säger Erik Hedén, vd på SB Insight till Realtid.se.

Var det något särskilt i resultatet som överraskade dig?

– Vad gäller bank och finans så ser vi att det är en bransch som tappar i rankingen för varje år. Konsumenterna ifrågasätter aktörernas ”reason to exist” allt mer vilket är en utmaning.

Varför är det så?

–  Konsumenter upplever att det går långsamt i branschen i fråga om utveckling. Tidigare har konsumenter antagit att finansbranschen är relativt duktig på hållbarhet men idag kommuniceras inte branschens hållbarhetsarbete i tillräckligt hög grad. Istället upplever konsumenter att det är mindre aktörer inom Fintech som är innovativa.

För första gången sedan studiens start för sju år sedan är Ryanair inte sämst. Istället är det spelföretaget Betsson som bedöms vara det mest ohållbara företaget i Sverige.

Det är sjunde året i rad som varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index listar Sveriges och Nordens mest hållbara företag. Tillfrågade i undersökningen är ett riksrepresentativt urval av 11.000 konsumenter som har bedömt hur Sveriges 286 största företag presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande.

Annons

Annons

Ranking Sverige 2017

1 Apoteket

2 Saltå Kvarn

3 ICA

4 IKEA

5 Coop

6 Lantmännen

7 Tesla

8 Systembolaget

9 Kung Markatta

10 Volvo

11 SJ

12 Apotek Hjärtat

13 The Body Shop

14 Fjällräven

15 GodEl

16 Skånemejerier

17 Apoteksgruppen

18 Naturkompaniet

19 Arla

20 Norrmejerier

21 Max

22 Kronans Apotek

23 Axa

24 Kungsörnen

25 Skellefteå Kraft

26 City Gross

27 Apotea.se

28 Bilprovningen

29 Scandic

30 SL

31 Google

32 Jämtkraft

33 Telge Energi

34 Haglöfs

35 Blocket

36 Västtrafik

37 Risenta

38 Oatly

39 Tetra Pak

40 Willys

41 Hemköp

42 Polarbröd

43 Nordic Choice Hotels

44 Wasabröd

45 Skånetrafiken

46 Arlanda Express

47 KPA Pension

48 Folksam

49 Clarion Collection Hotels

50 Pågen


Se rapporten för att se rankingen i sin helhet

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons