Finans

Bank of Japan rör inte räntan

Depositräntan ligger kvar på samma nivå men samtidigt utökas ETF-köpen.

Publicerad 2016-07-29

Japans  centralbank beslutade under policymötet på torsdagen om att utöka sitt ETF-köp från 3.300 miljarder yen till 6.000 miljarder, samtidigt som målet för köp av statsobligationer, fastighetsfonder och företagsobligationer ligger kvar.

Beslutet togs också att lämna depositräntan - den som används för en del av bankernas överskottsreserver - oförändrad på -0,10 procent.

Bank of Japan ska även fördubbla sitt låneprogram för lokala bolag till 24 miljarder dollar. Programet är tänkt att ge dollarfinansiering till inhemska bolag för att stödja deras aktiviteter internationellt.

Reaktionerna på börsen var blandade i Japan efter beskedet; Nikkei 225-indexet pendlade mellan vinst och förlust och låg på -1,66 procent direkt efter beskedet men återhämtade sig till en nivå på 0.16 procent vid stängning.

Globala medier rapporterar idag att investerarna reagerade med besvikelse på gårdagens beslut. Efter att Bank of Japan chockat marknaderna i februari genom att införa minusränta hade fler nu väntat sig ytterligare penningpolitiska åtgärder i stället för torsdagen mindre förändringar.

Mizuho Securities valutachef Kenji Yoshii säger till Wall Street Journal att BoJ misslyckades med att leva upp till marknadens förväntningar, medan Kohei Iwahara, ekonom på Natixis Japan Securities säger till CNBC att nya åtgärderna kan tolkas av marknaden som att centralbanken börjar få slut på ammunition.

Platsannonser