Svenska börsnoterade fintech-bolag är betydligt lägre värderade än europeiska och amerikanska sektorkollegor. Här är hela listan.
Så mycket är svenska fintech-bolag värderade
Mest läst i kategorin
Klarna siktar med största sannolikhet på USA-börsen. Izettle blev uppköpt av Paypal och Tink av Visa samtidigt som Trustlys börsnotering har lagts på is i väntan på att Finansinspektionen ska bli klar med en utredning.
Det svenska fintech-undret existerar – men lever till stora delar ett liv utanför Stockholmsbörsen.
De klarast lysande stjärnorna på svenska börsen är samtidigt nätmäklarna Avanza och Nordnet. Det är också de enda bolag som uppvisar (mycket) god lönsamhet. Baserat på pris i förhållande till omsättning tillhör nätmäklarna också de högst värderade.
Avanza och Nordnet är också de enda noterade fintech-bolagen i Sverige som i praktiken är investerbara för fonder och institutionellt kapital.
– Svenska noterade fintech-bolag – med undantag för Avanza och Nordnet – är generellt för små för att attrahera institutionella investerare. Man brukar säga att gränsen går runt 700 miljoner och majoriteten av de övriga fintech-bolagen har ett börsvärde på mindre än 1 miljard, säger Douglas Forsling, fintech-analytiker på Redeye som i oktober arrangerar ett event för just noterade fintech-bolag.
Coinshares och Arcane Crypto, med marknadsvärden på 6,2 respektive 1,8 miljarder kronor, är möjligen tillräckligt stora för att attrahera exempelvis småbolagsfonder. Men när det gäller kryptobolag finns det andra faktorer som kan få förvaltare att avstå från en investering – som hög risk, uppfattningen att kryptotillgångar i huvudsak används av ljusskygga element och i Bitcoins fall, en bisarrt hög energiförbrukning.
– Jämfört med de noterade europeiska och amerikanska sektorkollegorna är de noterade svenska fintech-bolag generellt sett unga, olönsamma och samtidigt betydligt lägre värderade baserat på pris i förhållande till försäljning, säger Douglas Forsling.
Men samtidigt som fintech-bolagen på svenska marknadsplatser lockar få institutionella investerare, attraherar särskilt kryptobolagen småsparare av den mer äventyrliga sorten.
Coinshares, som bland annat tillhandahåller kryptobaserade, finansiella produkter, har handlats upp med 90 procent sedan börsnoteringen i mars i år.
Även norska Arcane Crypto – Nordens största kryptobolag som bland annat äger den norska kryptobörsen Kaupang och den svenska kryptobörsen Trijo – har haft en bra resa på börsen i år med en uppgång på 47 procent. Nyligen meddelade bolaget att man inleder en storsatsning på utvinning av bitcoin genom mining.
Goobit Group som driver BTCX – Sveriges första växlingstjänst för kryptovaluta – har handlats upp med 18 procent jämfört med teckningskursen som sattes i samband med en spridningsemission tidigare i år. Bolaget debuterade på Nasdaq First North i maj.
Sämre har det gått för de listade investeringsplattformarna. Exempelvis har Savelend – en plattform för peer-to-peer-lån som noterades så sent som i juni i år – backat 13 procent jämfört med teckningskursen.
Westpay
Bolaget levererar transaktions- och betalningslösningar som används inom butik, hotell och restaurang. Bland bolagets erbjudanden återfinns kortterminaler, utrustning till kassasystem, kontanthanteringslösningar och självbetjäningskiosker.
Paynova
Ett betalningslösningsföretag som backas upp av investmentbolaget Roosgruppen och som nu satsar på buy now, pay later-lösningar.
Qliro
Ett ”mini-Klarna” som är specialiserat på digitala betallösningar för e-handlare i Norden.
Savelend
En investeringsplattform där privatpersoner och företag kan investera i peer-to-peer-lån och få avkastning i form av ränta.
Tessin
Crowdfundingplattform där investerare kan låna ut pengar till olika typer av fastighetsprojekt.
Avanza
Nätmäklare som bara fokuserar på Sverige. Högre värderat än konkurrenten Nordnet, delvis på grund av att svenska kunder värderas högre än kunder i övriga nordiska länder.
Nordnet
Nätmäklare som finns i hela Norden. Största marknaden är Sverige.
Safello
En kryptobörs som tillhandahåller handel med kryptotillgångar och som inlett ett samarbete med Klarna. I februari i år meddelade de två bolagen att de ingår ett strategiskt partnerskap för att lansera Klarna Open Banking på Safellos mäklarplattform.
Goobit
Kryptobolaget driver bland annat BTCX – en växlingstjänst för kryptovaluta
Coinshares
Coinshares är baserat på Jersey och fokuserar på finansiella produkter och tjänster för digitala tillgångar, med bland annat XBT Provider som tillhandahåller börshandlade produkter.
Arcane Crypto
Norskt kryptokonglomerat.
Quickbit
Kryptobolag som erbjuder lösningar för e-handlare så att dessa kan ta betalt i kryptovalutor.
fintech_tabell.jpg
Senaste nytt
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Därför kan det löna sig att byta företagsabonnemang redan idag.
Här är lösningarna som gör skillnad på jobbet.
Har du rätt bilförsäkring?
Elbil, hybrid eller bränslebil? Vi försäkrar alla bilar och hjälper dig om något händer.