Realtid

Lysa tar in 350 miljoner

Realtid.se
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 16 juni 2022

Nu växlar den automatiska spartjänsten Lysa upp med en nyemission om 350 miljoner kronor där Nicklas Storåkers är enskilt största investerare. SEB och Ramsbury (familjen Perssons investmentbolag) ansluter som nya ägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2021 mer än dubblerades det förvaltade kapitalet och Lysa hjälper idag 100 000 kunder att spara 18 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Lysa får enbart betalt direkt från sina kunder och lika mycket oavsett vad Lysa rekommenderar eller vad kunden väljer. Avgiften till Lysa ligger på max 0,24 procent per år. Tillsammans med underliggande fond- och transaktionsavgifter landar den totala årliga avgiften för en snittkund på 0,35 procent.

– Eftersom vi inte tar emot provisioner utan enbart får betalt direkt från våra kunder har vi alla incitament att bara göra det som är bäst för kunden. Vårt fulla fokus är att våra kunder ska få ut så mycket som möjligt av sina sparpengar, säger Patrik Adamson, vd på Lysa i en skriftlig kommentar.

Den enskilt största investeraren i nyemissionen är Nicklas Storåkers som totalt investerar ytterligare 150 miljoner kronor. SEB investerar 100 miljoner kronor och tillkommer som nya investerare tillsammans med Ramsbury.

–Lysa är den bästa sparprodukten på marknaden. På ett enkelt sätt besvarar Lysa den allra vanligaste och viktigaste frågan inom sparande: ’hur ska jag placera mina pengar? Dessutom erbjuds tjänsten till riktigt låga avgifter. Jag är övertygad om att Lysa kommer växa under många, många år framöver, säger Nicklas Storåkers.

–Lysa är väl positionerat för att bli ett ledande fintechbolag inom automatiserat sparande i Europa. Vi har sett hur många svenska fintechbolag har lyckats på den internationella arenan och vi ser fram emot att stötta Lysas europeiska expansionsplaner, säger Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital.

Lysa lanserades 2017 och är baserat i Stockholm, Sverige.  Bolaget ägs av grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke och backas upp av Nicklas Storåkers, Carl Wilsson, Mikael Schiller, Ernström Ventures, SEB, Anders Borg, Karl-Johan Persson, Christer Gardell, och Eirik Winter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Så bygger man boenden för livets senare kapitel

Med en fördubbling av antalet personer över 80 år inom bara några år växer pressen på framtidens äldreboenden. Samtidigt brottas fastighetsbranschen med många utmaningar. Omsorgsfastigheter, som främst omfattar äldreboenden och trygghetsbostäder, spelar en allt viktigare roll i vårt samhälle. Sveriges befolkning blir äldre och i en väldigt stor omfattning. Inom bara några år kommer antalet […]