FinansNyhet

Bank of England sänker räntan

Publicerad

För att stimulera ekonomin när coronaviruset breder ut sig sänker den engelska centralbanken styräntan 50 baspunkter och inför ett stödpaket för små och medelstora företag.

Johan Såthe

Sverker Brundin

Bank of Englands tre beslutskommittéer presenterar idag onsdag ett räddningspaket. Syftet är att hjälpa företag och hushåll under det ekonomiska avbrottet som covid-19 skapar.

I ett pressmeddelande skriver Bank of England att man har sett indikationer på att osäkerheten på finansmarknaden har nått extrema nivåer.

Räntesänkningen sker utanför ordinarie tidsplan.

Annons

Centralbanken konstaterar att mer riskfyllda tillgångar liksom råvarupriser skarpt har gått ner och statsobligationer har nått de lägsta nivåerna någonsin. Osäkerheten på finansmarknaden har nått extrema nivåer.

Bank of England tror att den ekonomiska chocken kommer att avta under de närmsta månaderna. Temporärt behöver nu hushåll stöd med kortsiktiga krediter och företag med likviditet, där situationen är värst för mindre företag.

Den penningspolitiska kommittén bestämde enhälligt vid ett möte under tisdagen att sänka styrräntan 50 baspunkter till 0,25 procent. Dessutom för att införa ett incitamentsprogram för små och medelstora företag, som ska finansieras av centralbankens reserver.

Annons

Ytterligare stimulanser ingår också i paketet.
 

Annons