FinansNyhet

Bank of England presenterar ny pundsedel med Alan Turing

Publicerad

Bank of England har presenterat den nya 50-pundsedeln som pryds med forskaren Alan Turing.

Realtid.se

Efter dagens presentation kommer 50-pundsedeln att utfärdas första gången den 23 juni 2021, vilket sammanfaller med Alan Turings födelsedag. Det skriver Bank of England i ett pressmeddelande.

50-pundssedeln innehåller avancerade säkerhetsfunktioner, bland annat sedeln två fönster och en tvåfärgad folie, vilket gör det mycket svårt att förfalska. Det finns också en hologrambild som växlar mellan orden ”Fifty” och ”Pounds” när lutningen tippas från sida till sida.

– Att Alan Turing pryder sedeln är en milstolpe i vår historia. Det är inte bara ett firande för hans vetenskapliga geni som hjälpte till att förkorta kriget och påverka den teknik vi fortfarande använder idag, det bekräftar också hans status som en av de mest ikoniska HBTQ-profilerna i världen. Turing omfamnades för sin briljans och förföljdes för att vara homosexuell. Hans arv är en påminnelse om värdet av att omfamna alla aspekter av mångfald, men också det arbete vi fortfarande behöver göra för att bli riktigt inkluderande, säger Jeremy Fleming, direktör för GCHQ.

Annons

Alan Turing är kanske mest känd för sitt kodbrytande arbete under andra världskriget.

 

Annons