Finans Nyhet

Banco prickade vinnarbolagen

Publicerad

Banco fonder är storägare i fem av de tio börsbolag som stigit mest hittills i år. Även Robur och Skandia Liv har prickat in flera av årets största vinnaraktier.

Stockholmsbörsen nådde på måndagen sin högsta nivå hittills i år. Den samlade uppgången sedan årsskiftet är cirka 20 procent och som vanligt är det mindre bolag som har stigit allra mest.

Årets största börsvinnare är det lilla Nyköpingsföretaget CTT Systems som utvecklar fuktregleringsprodukter för flygplan. Aktiekursen har nästan trefaldigats i år, mycket tack vare en stororder från flygplanstillverkaren Boeing.

Banco är med 3,7 procent av aktierna den största institutionella ägaren i CTT. Bolagets innehav har stigit i värde från 3,6 miljoner kronor till 13,6 miljoner kronor.

Annons

Andra vinnaraktier som Banco fonder har satsat på är Digital Vision, Precise Biometrics, Sensys Traffic och Axis Communications. Samtliga är IT- och teknologiföretag.

Andra lyckosamma fond- och livbolag, sett till innehavens procentuella uppgång, är Robur och Skandia Liv. De är storägare i fyra respektive tre av de tio aktier på Stockholmsbörsen som gått upp mest.

Myntet har en baksida: Banco, Robur och Skandia Liv har också rejäla innehav i flera av de aktier som har fallit mest, även om förloraraktiernas fall inte alls står i paritet med vinnaraktiernas uppgångar.

Annons

Även förlorarnas lista domineras av småbolag, bland annat flera bioteknikbolag och ett par IT-bolag. Det illustrerar den höga risk som generellt är förknippad med att investera i mindre börsbolag.

Genomgången omfattar de institutionella ägare som kontrollerar minst 1 procent av aktierna i något av de tio bolag på Stockholmsbörsen som har stigit mest sedan årsskiftet.

Uppgifterna om innehaven är hämtade från SIS Ägarservice.

Annons

TT

Annons