Fastigheter

Balder tar position i Norge

Fastighets AB Balder köper 50 procent av det norska bolaget Anthon B Nilsen Eiendom AS.

Uppdaterad 2020-09-07
Publicerad 2020-09-07

Transaktionen inkluderar Anthon B Nilsen-koncernens totala fastighetsportfölj med fastigheter i Oslo och på Lahaugmoen, samt en utvecklingsportfölj om 170 000 kvadratmeter i östra Norge. Marknadsvärdet för fastigheterna som ingår i transaktionen är ca 3 000 miljoner norska kronor.

– Med Balder som delägare får vi kraft att flytta upp verksamheten en division i Norge. Vi får finansiell styrka för att kunna konkurrera om, och genomföra, större och mer omfattande utvecklingsprojekt. Detta kommer att vara långsiktigt bra både för den norska fastighetsmarknaden, för våra anställda och för oss som ägare, säger vd Peder Chr. Løvenskiold i en skriftlig kommentar.

Erik Selin menar att Balder hittills inte har hittat rätt lösning för att etablera sig med tyngd på den norska marknaden.

– Vi har gjort ett par investeringar i Oslo och Inland, men har inte etablerat en större position, likt den vi har i Danmark och Finland. Via investeringen i Anthon B Nilsen Eiendom och med den portfölj och organisation de har utvecklat får vi genom transaktionen tillgång till många intressanta investeringsmöjligheter. Det känns helt enkelt fantastiskt bra att få bli delägare och välkomna ABN till Balderfamiljen, säger Erik Selin.

– Med Balder som delägare får vi också tillgång till expertis och erfarenhet från segment där Anthon B Nilsen ännu inte har fått fotfäste, t.ex. bostads- och hotellmarknaden, säger Løvenskiold.

Tillträde beräknas ske under fjärde kvartalet, villkorat av myndighetsgodkännande. 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in