Finans Nyhet

Bäckström angrep ministrar

Publicerad

I sitt sommarprogram hävdade förre riksbankschefen Urban Bäckström att regeringen begår lagbrott när enskilda statsråd kräver att Riksbanken ska sänka räntan.

Urban Bäckström är nytillträdd vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Under större delen av 1990-talet var han chef för Riksbanken. I sitt sommarprogram i Sveriges Radios P 1 på tisdagen formulerade han svidande kritik mot regeringen för dess åsikter om penningpolitiken som framförts under våren.

– Flera av regeringens ledamöter har rakt ut krävt att Riksbanken ska sänka räntan. Jag kan inte påminna mig om att det skett i sådan omfattning tidigare, sade Bäckström.

Han tycker att Riksbankens penningpolitik ska få diskuteras precis som politiken på andra områden.

Annons

– Men när statsråd gör det kan det lätt upplevas som ett hot mot Riksbanken. Då är det makten som talar, sade Bäckström.

Han påpekade att Riksbankens självständighet sätter en gräns som det gäller att vårda. Inte minst borde regeringens ledamöter tänka på det.

– Frågan är egentligen vad statsråden vill åstadkomma med den här typen av hot. Antingen vill de att Riksbanken ska göra som de säger och sänka räntan, men då är det uppsåtligen en inblandning i bankens uppgifter och kanske rentav ett brott mot den rådande lagstiftningen. Eller så vill de inte att Riksbanken ska lyssna och uppfatta det så, och alltså inte följa uppmaningen. Men då undrar man varför påtryckningarna om räntesänkning över huvud taget görs, sade Bäckström.

Annons

1999 fick Riksbanken en självständig ställning under riksdagen. Banken leds av en direktion som består av sex ledamöter. Dessa fattar beslut om vilken nivå styrräntan ska ligga på.

Bankens uppgift är att utforma penningpolitiken så att inflationen hamnar runt två procent.

TT

Annons
Annons