M&A

Axfood förvärvar Eurocash

Axfood har slutit avtal om att förvärva Eurocash och samtidigt träffat en överenskommelse om att sälja 49 procent av innehavet till Norgesgruppen.

Uppdaterad 2017-01-19
Publicerad 2017-01-19

Axfood förvärvar Eurocash Food som är den näst största dagligvaruaktören utmed gränsen till Norge med åtta butiker och en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Säljare är norska Conceptor Handel AS. Det framgår av ett pressmeddelande.

Genom förvärvet och den tänkta överlåtelsen till Norgesgruppen fördjupar Axfood och Norgesgruppen sitt samarbete, som tidigare baserats på inköp av vissa egna märkesvaror.

─ Förvärvet av Eurocash är en del i vår strategi att öka försäljningen och stärka vår marknadsandel i Sverige. Idag har Axfood inga dagligvarubutiker vid gränsen till Norge. Nu får vi tillgång till den växande gränshandeln, en marknad som omsätter cirka 14 miljarder, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman.

Anders Strålman påpekar vidare att samarbetet med Norgesgruppen ger Axfood värdefull erfarenhet och att de ser fram emot att driva Eurocash tillsammans.

Eurocash kommer efter förvärvet att konsolideras i Axfood-koncernen och ingå i segmentsrapporteringen för Willys.

Axfoods förvärv kräver godkännande av Konkurrensverket och den senare överlåtelsen till Norgesgruppen kräver godkännande av Europeiska Kommissionen. Axfoods initiala förvärv är inte beroende av att den senare överlåtelsen till Norgesgruppen godkänns.

Platsannonser