Axel Roos

...som arbetar på riskkapitalbolaget Pod Holding framhåller ödmjukhet som en viktig egenskap hos en riskkapitalist.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2004-11-25

Vad gör du på Pod Holding?

– Min titel är principal, eller junior partner. Principal är en amerikansk titel som innebär att jag har en mellanposition i bolaget. När jag började var jag "investment manager", så det här är snäppet uppåt. Mitt jobb går ut på att utvärdera investeringsmöjligheter, strukturera affärerna och jobba med bolagen tills det är dags för en exit, det vill säga tills det är dags att sälja av investeringen.

Vad gjorde du innan du började på Pod Holding?

– Efter min examen 1999 började jag på rekryteringsföretaget Jobline. Där arbetade jag med kapitalanskaffning. På cirka 8 månader lyckades vi dra in 970 miljoner. Det var i slutklämmen av it-perioden så det får nog anses vara riktigt lyckat. Det var väldigt lärorikt att få arbeta i ett företag som sökte kapital. Det har jag haft stor nytta nu när jag jobbar som investerare.

– Efter Jobline gick jag till riskkapitalbolaget Nordic Wireless. Där var jag mellan år 2000 och 2002. Under den tiden fick jag se hur hela marknaden brakade ihop. Det var lärorikt att få se att allt inte bara är guld och gröna skogar. Man tvingades fatta svåra beslut under den här tiden.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för en riskkapitalist?

– Det är framförallt viktigt att man är grundlig och noggrann. Man måste se till att ha alla fakta rätt och inte falla för ett flockbeteende som många gjorde under it-bubblan. Sedan krävs det att du är tillräckligt ödmjuk för att inse att du har fel ibland. Erkänner du inte själv dina misstag gör någon annan det åt dig. Och var realistisk med dina förväntningar, annars blir du bara besviken. Allt kan ju inte jämt gå vägen. Det är därför det kallas riskkapital.

Du har vidareutbildat dig parallellt som du arbetat på Pod Holding. Vad har det gett dig?

– Det stämmer. Jag har läst en kurs på Handelshögskolan som heter CEFA, en diplomutbildning för finansanalytiker. Det har varit jättenyttigt att fräscha upp vissa kunskaper. Det har gett mig bättre grund att stå på för att jobba med kapitalstruktur, värdering och redovisning. Framför allt har det varit nyttigt att plugga med några års arbetserfarenhet i bagaget: man kan hela tiden jämföra det man lär sig med verkliga händelser. Det kan jag varmt rekommendera.

Var ser du dig själv om fem år?

– Oj, det är svårt att säga. Men jag hoppas att jag tycker att det är lika kul med riskkapital som jag gör nu. Jag tror att jag sysslar med ungefär samma sak fast på en högre nivå.

Hur ska du nå dit?

– Jag har lärt mig att ständigt sätta upp delmål för mig själv. Det bästa är att se till att skriva ner dem på papper. Sen går jag tillbaka med jämna mellanrum för att se om jag levt upp till målen. Om inte, försöker jag komma underfund med vad jag skulle ha gjort istället.

Kan du ge tre tips för en lyckad karriär?

– För det första ska man jobba med något som verkligen intresserar en. Det går att fejka ett tag, men sedan märks det när man inte utvecklas. För det andra måste man vara ödmjuk. Slutligen gäller det att arbeta långsiktigt och gärna ha en plan för vad man gör.

Om Axel Roos

• Ålder: 33

• Arbetsplats: Riskkapitlbolaget Pod Holding

• Position: Principal

• Fritidsintresse: Jakt

• Löneökning: 114 procent på 3 år

Platsannonser

Logga in