FinansNyhet

Avgörande vecka för börsens utveckling

Publicerad

Statens ansvar för att rädda småbolagen, bråk om utdelningen i Volvo och en avgörande vecka för börsbolagen. Här hittar du morgonens finansnyheter.

Johan Såthe

Peter Malmqvist: ”Börsen kan rasa 35 procent”
Den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist spår att bolagen kommer att redovisa mycket svaga resultat under mars månad. Vilket kan komma att slå hårt mot börsen.
– Om krisen fortsätter länge kan vi komma att se ras på 30-35 procent, säger Peter Malmqvist till SvD Näringsliv.
Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau säger till SvD att han en del industribolag kan stå inför vinsttapp på 20-50 procent. Vilket paradoxalt nog kan ge positiva kursreaktioner då förväntningarna är mycket lågt ställda, menar Hampus Engellau. Nu i veckan kommer många tunga företag med sina delårsrapporter. Hur dessa tas emot blir avgörande för hur börsen utvecklas den närmaste tiden.

Jacob de Geer: ”Småföretagen är samhällets ryggrad”
Fintechbolaget Izettles grundare Jacob de Geer menar att staten måste värna om småbolagen i krisen som skapats av Corona-viruset. Annars kan samhället förändras i grunden på ett sätt som många inte förstår.
– Teoretiskt sett kan hela stadsbilden förändras efter en pandemi, om bara de gigantiska kedjorna med tillräcklig likviditet för att klara ett år av 60 till 70 procent lägre försäljning finns kvar, säger Jacob de Geer till Dagens Industri.
– Jag tror inte någon av oss vill ha en värld utan det lokala bageriet, frisören eller restaurangen, men agerar politikerna inte kraftigt nu är det den värld vi kommer tillbaka till.

USA nära miljardstöd till småföretag
USA:s finansminister Steven Mnuchin säger till CNN Vita huset och kongressen när att komma överens om villkoren för ett stödpaket till småföretagare. Enligt finansminister Steven Mnuchin är det nya paketet värt nära 400 miljarder dollar.

Annons

ECB lovar att hålla räntorna låga
Enligt uttalandet till nyhetsbyrån Bloomberg kommer Europeiska centralbanken hålla räntorna låga framöver. ECB har redan satsat 1 000 miljarder på ett stimulanspaket. Enligt ledamoten Francois Villeroy de Galhau kommer ECB att ”göra mer om så krävs” för att hålla räntorna ”mycket låga”. Vice ordförande Luis de Guindos säger till portugisiska Expresso att ”ECB håller öppet hur de ska agera om det blir ytterligare oro på marknaderna”.

Erik Belfrage är död – hyllas av Wallenberg
Diplomaten och näringslivsprofilen Erik Belfrage gick i helgen bort i sviterna av covid-19 ”Med sitt breda internationella perspektiv och förmåga att skapa relationer över gränser och människor emellan gjorde han stora insatser för svenskt näringsliv och kunde som få bidra till att lösa svåra situationer”, skriver Jacob, Marcus och Peter Wallenberg Jr i en presskommentar. Erik Belfrage blev 74 år.

Bråk om utdelning inom Volvo
Enligt Dagens Industri pågår en intern strid om utdelningen inom AB Volvo. Den kinesiska storägaren Geely både vill ha och behöver utdelningen av finansiella skäl. Med Industrivärden och Fredrik Lundberg inte vill ha utdelning eftersom man har ansökt om statligt permitteringsstöd. Enligt Dagens Industris källor anses Fredrik Lundbergs linje ha stört chans att vinna gehör i styrelsen.

Annons

Studie från Swedbank: Svenska konsumtionen rasar
Enligt en studie från Swedbank har svenskarnas konsumtion rasat under Coronakrisen. Köpen med kort minskade med 30 procent i slutet av mars och med 25 procent de under aprils första två veckor. Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström säger till Dagens Industri: – Det överträffar allt så långt tillbaka som vi har data för hushållens konsumtion.

Blandad utveckling för börserna i Asien
Tidigt på måndag morgon var utvecklingen blandad på Asiens börser Tokyobörsens Nikkei 225-index var med en procent, Shanghaibörsens kompositindex steg med 0,3 procent och Shenzhenbörsen stiger med 0,7 procent. Hongkongs börs stiger med 0,2 procent och Sydkoreanska Kospi stiger med 0,3 procent.

Annons