Avgå, Bengt Westerberg!

"Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg har skadat den här fina organisationen mer än någonsin Johan af Donner", säger Jan-Olof Liljedahl.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-07-03

Jan-Olof Liljedahl har varit utbildningsansvarig på Röda Korset i Jönköping och lärt ut första hjälpen till över 30.000 frivilliga.

Det har mumlats en längre tid i Röda Korset-leden om att ledningen skött Johan af Donner-affären illa. Det är framför allt hjälporganisationens avlönade ordförande, Bengt Westerberg, som kritiken skjutit in sig på.

När Westerberg kommenterade den misstänkta mångmiljonsvindeln med att det var ett "otillåtet extraknäck" och att förra toppchefen Johan af Donner bara tagit småsummor, ja då var det många bland hjälporganisationens frivilliga som tog sig för pannan.

Nu tar Röda Korset-veteranen Jan-Olov bladet från munnen. I ett upprört mejl till Realtid.se kräver han att få bli intervjuad för att få framföra sin kritik mot vad han uppfattar som ledningens oacceptabla agerande i Johan af Donner-affären.

– Jag känner en kärlek till den här organisationen och när jag ser hur sådana som Bengt Westerberg försöker förminska det som hänt blir jag både ledsen och besviken, säger Jan-Olof Liljedahl som jobbat ideellt i Röda Korset i 35 år.

– Girigheten griper omkring sig överallt i samhället. Vi är bra på att hacka på våra barn och ungdomar när de gör fel. Men när någon i eliten gör fel då tiger alla. Bengt Westerberg ska inte försöka sopa det här under mattan.

Liljedahl vill nu att Bengt Westerberg avgår som ordförande för Röda Korset.

– På nästa riksstämma hoppas jag att det sker, om inte förr. Då har vi möjligheten att rösta bort honom. Westerberg har skadat Röda Korset mer än Johan af Donner.

Är du lika kritisk till generalsekreteraren Christer Zettergren?

– Nej, han har gick ut direkt och bekräftade vad han visste.

Vad får du för reaktioner från folk på gatan?

– Vad håller ni på med på Röda Korset.

Vad svarar du då?

– Jag tvingas svara, "det ser du väl".

På 90-talet var Jan-Olof Liljedahl anställd ett par år som Röda Korsets utbildningskonsulent i Jönköping.

I 30 år har han lärt ut första hjälpen, hjärt- och lungräddning och barnolyckskfall.

– Jag måste utbildat minst 30.000 personer.

Och idag, fredag, är det dags igen. Då ska han utbilda fyra personer som ska jobba som vårdare på lördag i Ronneby Brunn när det är premiär för Diggiloo.

Organisationens värderingar kan han som ett rinnande vatten; människors lika värde, neutralitet, humanitet och frivillighet.

Han är 63 år, bor i småländska Eksjö och det är uppenbarligen inte första gången han den gamle reservofficern säger sitt hjärtas mening.

– Jag har flyttat skåp tidigare. Folk tycker det är skönt att jag uttrycker det många tänker.

Vi träffas hemma i hans treplans 70-talsvilla i mexitegel och trä. Dagen till ära har han satt på sig sin röda pikettröja med Röda Korsets namnskylt. De papper han samlat på sig ligger i en Röda Korset-väska. Hela killen andas Röda Korset.

I barnbarnets tidigare sovrum har han inrett ett litet arbetshörna. På väggarna hänger fotografier från hans tid som reservofficer. Vi sitter bläddrar i hans fotoalbum med bilder från hans många utbildningsinsatser av frivilliga Röda Korsare.

Han var första man i landet att utbilda sig till sjukvårdare, året var 1966. Röda Korset kom han i kontakt med redan under värnplikten 1963. Sedan dess har han varit organisationen trogen. Och tänker så förbli.

– Men jag ställer inte upp och skramlar bössa. Det får nog vänta något år innan jag orkar gå ut och möta folk ute på gator och torg igen.

Platsannonser

Logga in